Werkbezoek lobbykans voor boerenzaak

De boeren en de Polderkinderen, die een burgerinitiatief tegen de aanleg bij de Tweede Kamer hebben ingediend, kregen donderdag bezoek van een uitgebreide CDA-delegatie, die een bustour maakte door de Rhoonse polders. Daarbij waren Tweede Kamerlid Jaco Geurts, de Zuid-Hollandse lijsttrekker Adri Boom-Lemstra en kandidaat-Statenlid Ellen Verkoelen aanwezig.
‘Ik zie het werkbezoek in het ka-der van de verkiezingscampagne als een kans om voor onze boerenzaak te lobbyen, maar ook om politici aan te sporen tot daadkracht’, zegt Vos.
‘Politici hebben geen feeling met het gebied. Daarom willen we laten zien hoe het er hier uitziet, en dat we met wat aanpassingen van onszelf er ook een mooi gebied van kunnen maken, waarvan mensen kunnen genieten’, voegt Mariëlle de Klerk, een van de Polderkinderen, toe.
Dat was ook de reden voor VVD-gemeenteraadslid Herman van der Geest uit Hillegom om kandidaten voor het waterschap en Provinciale Staten uit te nodigen bij onder andere bollenteler Wim van Haaster in De Zilk. Zijn land ligt in het laatste peilvak dat is gerealiseerd om de waterhuishouding in de Duin- en Bollenstreek te verbeteren.
Het betreft een project met een positieve uitkomst. Tussen 1 oktober en 1 april gaat het peil hier 10 tot 15 centimeter naar beneden, zodat onder andere de beworteling van de gewassen verbetert.
‘We hebben hun projecten laten zien die actueel zijn of projecten waar we graag mee aan de slag zouden willen’, zegt Van der Geest. ‘Dat geeft ons een voorsprong in het verdere traject. De contacten zijn gelegd en in een later stadium zijn deze mensen makkelijker te benaderen en snappen ze waar het omgaat. Zo’n werkbezoek is voor ons een verkooppraatje.’
Dat zag bollenteler John Huijberts uit het Noord-Hollandse Sint Maarten ook in. Hij kreeg PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op bezoek en gaf haar een lijstje mee met knelpunten in de sector.
‘Ik wilde laten zien dat biologisch telen niet vanzelf gaat. We moeten veel investeren en hebben veel onzekerheden. De politiek zou ons meer moeten steunen’, vindt Huijberts.
‘Denk aan zelf compost maken. Nu bepaalt de wet dat bedrijven maar 600 kuub compost mogen maken ongeacht het aantal hectares dat ze in gebruik hebben. Dat is voor ons bedrijf bijvoorbeeld veel te weinig en dus niet werkbaar. Ik hoop dat Dijksma daar wat mee kan in Den Haag.’
De CDA-afdeling in Noord-Holland organiseert geregeld werkbezoeken. Willemien Koning, nummer 5 op de CDA-lijst voor de Noord-Hollandse Statenverkiezing, ook melkveehoudster en voorzitter van LTO Vrouw en Bedrijf zegt: ‘Nu hebben Tweede Kamerleden en Europarlementariërs extra tijd. Daar maken we gebruik van. Iedere kandidaat-Statenlid kan werkbezoeken organiseren, waarbij een Tweede Kamerlid of Europarlementariër mee gaat.’

Aandacht

Aandacht voor de regio blijkt het belangrijkste winstpunt van een werkbezoek, merkt Koning op. ‘Veel agrarisch beleid komt tegenwoordig uit Brussel. Daarnaast zijn er Europese subsidies waar projecten en initiatieven van kunnen profiteren. Dan is het belangrijk dat ze een beeld hebben van de regio, zodat het geld ook beschikbaar komt.’
Voor melkveehouder en CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten Jaco Kastelein draait het ook vooral om aandacht. Hij leidde onlangs partijgenoten van het hoogheemraadschap van Rijnland en de Provinciale Staten, onder wie beide lijstrekkers Adri Bom-Lemstra en Hans Démoed, rond in het Groene Hart.
‘Het thema dat hier ligt, gaat vooral over minder overheid en meer samenleving. We hebben hun projecten laten zien waarbij particulieren in samenwerking met bijvoorbeeld het waterschap wel zaken voor elkaar hebben gekregen’, vertelt Kastelein.
‘Ook wilde ik het Groene Hart laten zien, omdat Den Haag daar toch een ander beeld van heeft. Landbouw staat daar niet op nummer 1, maar het Groene Hart is polder en landbouw. Zo wil Den Haag nu weer meer hectares Ecologische Hoofdstructuur (EHS) hier, terwijl wij, de inwoners van dit gebied, dat helemaal niet nodig vinden’, zegt het CDA-kandidaat-Statenlid.
‘Dus hoe moeilijk kun je het voor inwoners maken als overheid? De politici waren erg verrast over het feit dat er zo’n moeizame verbinding is tussen Den Haag en het Groene Hart.’
Frank van Oorschot, VVD-lijsttrekker voor het waterschapsbestuur van Hollandse Delta, krijgt vandaag op zijn akkerbouwbedrijf Tweede Kamerlid Helma Lodders en Europarlementariër Jan Huitema op bezoek.
‘We willen meer bekendheid geven aan de verkiezingen en de landbouw op de Zuid-Hollandse eilanden voor het voetlicht brengen. Natuur en zoet water zijn hier belangrijke onderwerpen, waar ook Europese regelgeving invloed op heeft. Extra aandacht kan dan geen kwaad.’
Dat een werkbezoek invloed heeft, laat SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen zien. Hij bezocht biologische boerderij De Groene Geer in Nieuwland. ‘Het was een nuttig bezoek. Bodemdaling en verduurzaming van de landbouw zijn hier echt belangrijke onderwerpen. We zullen in Provinciale Staten hier dan ook zeker aandacht voor gaan vragen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer