Vrijhandel bedreigt eiersector Europa

De concurrentiepositie van pluimveehouders in Europa komt in gevaar als de Europese importheffingen door vrijhandelsverdragen worden verlaagd of zouden verdwijnen. Dat stelt Peter van Horne van het LEI in een onderzoek.

René LuijmesAls sprake is van een 50 procent lager importtarief voor eipoeder, kunnen Argentinië, India, de Verenigde Staten en Oekraïne het poeder goedkoper leveren dan de pluimveehouders in de EU-landen. Dat komt door het verbod van de legbatterijen in Europa per 1 januari 2012.
Door dit besluit zijn de productiekosten voor de pluimveehouders toegenomen. Volgens Peter van Horne van het LEI is door het verbod van de legbatterij de kostprijs 5 tot 10 procent hoger. De importtarieven van de Europese Commissie beschermen de Europese pluimveehouder tegen producten uit de andere landen.

Geen meerwaarde

Een deel van de Nederlandse pluimveehouders zet zijn eieren af aan de verwerkende industrie, die er vloeibaar eiwit, eigeel of eipoeder van maakt. Circa 15 procent van de Europese kostprijs bestaat uit kosten voor wet- en regelgeving voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu.
Ander punt is dat de eiproducten geen meerwaarde opleveren om de hogere kosten goed te maken. Deze grondstoffen vloeibaar eiwit, eigeel of eipoeder worden verwerkt in bijvoorbeeld brood en mayonaise.
De consument vraagt zich van deze producten niet af of ze wel afkomstig zijn van scharrelkippen, zoals bij verkoop van eieren. Daardoor is een lage prijs van het bovendien eenvoudig te vervoeren poeder leidend voor de inkopers van de grondstoffen.
Bij een lager importtarief van 50 procent en een 10 procent lagere wisselkoers bedragen de productiekosten voor de Europese pluimveehouders ruim 600 cent per kilo eipoeder, zo blijkt uit het LEI-onderzoek.
Oekraïne en India weten nog beneden de 500 cent te blijven; voor Argentinië en de Verenigde Staten liggen de kostprijzen wel boven de 500 cent.

Vrijhandelsverdrag

Als de invoerrechten volledig zouden wegvallen, is het verschil tussen de Europese landen en de andere landen nog veel groter. De invoerheffingen van de Europese Unie richting de genoemde landen liggen onder vuur. Zo onderhandelt de Europese Commissie met de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag.
De productiekosten voor eipoeder waren in 2013 voor pluimveehouders in Oekraïne, Verenigde Staten, Argentinië en India lager dan in de EU. Deze variëren tussen 72 en 82 procent van die van de Europese pluimveehouders. Mede door de lage transportkosten van eipoeder zijn deze sterk concurrerend.
Volgens het onderzoek bedroegen de productiekosten voor eieren van verrijkte kooien in Europa in 2013 gemiddeld 106 eurocent per kilo eieren. Voor Groot-Brittannië was dit 112 cent, Denemarken 116 cent en 99 cent in Polen.
De productiekosten in Oekraïne, Verenigde Staten, Argentinië en India zijn allen lager dan die in de Europese Unie, tussen 71 en 80 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer