‘Meer vertellen over middelen’

Telers moeten hun buren actief informeren over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) donderdag tijdens het PlantgezondheidEvent in Bleiswijk.

Joost van WinsenBetere communicatie en uitleg over het gebruik vergroten het draagvlak bij burgers en creëren wederzijds begrip, meent Dijksma. Ze wil op korte termijn in gesprek met LTO over hoe dit te bereiken is. In dat kader zei ze blij te zijn dat de LTO-campagne ‘Een goede buur is beter..’ de komende jaren wordt voorgezet.
Volgens de staatssecretaris hebben recente berichten over onzorgvuldige naleving van de gewasbeschermingsregels het draagvlak verkleind. Zo was de gemeten emissie van gewasbeschermingsmiddelen in glastuinbouwgebieden te hoog en heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij steekproeven verboden middelen aangetroffen.
Daardoor is de autoriteit strenger gaan controleren. ‘Dat is nodig, maar schaadt helaas wel het imago van de hele sector: de vele goede telers lijden onder de kwade.’
Dijksma pleitte er tijdens het PlantgezondheidEvent verder voor dat boeren en tuinders het publiek meer informeren over de vooruitgang die ze boeken bij verduurzaming.
Het PlantgezondheidEvent was georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland en Wageningen UR Glastuinbouw.
Voorzitter Nico van Ruiten voorzitter van LTO Glaskracht Nederland drong er bij Dijksma op aan om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen uit de glastuinbouw eenduidig via milieuwetgeving aan te pakken. Hij vroeg om een realistisch tijdpad met genoeg maatwerk voor regio’s en voor biologische en kleine bedrijven.

Actieplan

‘Met ons actieplan ‘Gezond gewas,Schoon water’ werkt de glastuinbouw aan de zuivering van haar restwater’, zei Van Ruiten. Technieken hiervoor zijn nog in ontwikkeling.
‘Zo’n zuiveringspoor voor overtollig restwater heeft alleen maar zin en draagvlak bij telers als er nog genoeg correctiemiddelen zijn om te kunnen gebruiken. Daar wringt op dit moment de schoen in veel teelten’, zei de voorzitter.
‘We zien dat het Ctbg doorgaat met steeds meer verplichtingen op de etiketten van noodzakelijke middelen, terwijl veel glastuinbouwbedrijven nog geen zuivering kunnen betalen. Deze en de kleinere bedrijven met grondteelt komen ernstig in de knel en mogen straks die middelen niet meer gebruiken terwijl er geen alternatief is’, waarschuwde hij.
Van Ruiten wees er ook op dat toelatingshouders zich terugtrekken omdat het toelatingsbeleid in Nederland te fijnmazig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer