Minder+mensen+astma+rond+veehouderijen
Nieuws
© monique jansen

Minder mensen astma rond veehouderijen

COPD-patiënten die in de buurt van veehouderijen wonen, hebben vaker problemen van de luchtwegen dan mensen met COPD die ergens anders wonen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek 'Veehouderij en gezondheid van omwonenden'.

Zowel uit de gegevens van huisartsen als uit de zelfgerapporteerde luchtwegklachten blijkt dat in de nabije omgeving van veehouderijen echter minder astma voorkomt dan op grotere afstand. De oorzaak hiervan is nog onduidelijk.

Mogelijk geeft de voortdurende blootstelling aan stoffen van veehouderijen bescherming tegen het ontstaan van deze ziekte.

Verhuisd

Een andere optie is dat mensen met astma zijn verhuisd naar een andere woonomgeving. In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers de verschillende opties na.

Waarom mensen die in de buurt van een veehouderij wonen minder vaak COPD hebben, is niet duidelijk. Mensen met COPD die bij veehouderijen wonen hebben echter vaker luchtwegproblemen zoals luchtweginfecties of een piepende ademhaling.

Geïrriteerd

Het verband wordt sterker als er meer veehouderijen zijn in de woonomgeving. Mogelijk zijn zij gevoelig voor de stoffen afkomstig uit de veehouderij en raken hun luchtwegen eerder geïrriteerd, blijkt uit het onderzoek.

Hiermee worden bevindingen uit het in 2011 uitgevoerde IVG-onderzoek bevestigd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer