Onstaheerd: biologisch, educatief en therapeutisch

Sybe JoostemaMenko Datema, de vader van Wridzer, turnde achttien jaar geleden het 166 jaar oude bedrijf Onstaheerd, genoemd naar de voormalige borg Onstaborg, om naar een biologisch bedrijf. Naast die biologische aanpak had hij oog voor de natuur. Hij benutte een deel van het weiland voor weidevogels. Ook koos hij voor een biologische vleeskoe, de roodbruine Limousin.
Wridzer Datema ontwikkelde samen met zijn vader en echtgenote Petra de multifunctionele aanpak. Daarvoor werkten ze jarenlang aan een multifunctioneel gebouw. Ook vrijwilligers zetten zich daarvoor in.
‘Daardoor is het financieel mogelijk geweest om dit gebouw met een werkoppervlak van 280 vierkante meter te realiseren. Het feit dat het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling er geld instopte, ongeveer een tiende van het totaalbedrag, vormde vooral een stimulans’, vertelt Datema.
De jonge boer en docent leidt de maatschap met zijn vader. Later heeft ook Petra zich erbij gevoegd. Het atelier op de bovenverdieping is de werkruimte voor de creatief therapeute. Door middel van beeldende vormen helpt ze mensen weer lekker in hun vel te zitten.
Ook buiten de zorg en educatie om is het mogelijk om gebruik te maken van het multifunctionele gebouw. Groepen collega’s, vrienden of families kunnen het gebouw afhuren voor kooksessies.
‘De keuken staat er al, omdat er ook voor de leerlingen en cliënten wordt gekookt. Zo geef je het bedrijf meerwaarde. Er kan tegen korting gebruik worden gemaakt van verse biologische producten uit de boerderijwinkel die vaak zo van het land komen of juist houdbaar zijn.’
Het bedrijf maakt gebruik van biologische streekproducten. Het biologisch vlees komt van de eigen Limousin-koeien die grazen in een aangrenzend natuurreservaat waarvan 35 hectare wordt gepacht. Daarnaast heeft de familie Datema 25 hectare eigen land voor intensieve en minder intensieve teelten, maar altijd biologisch.
Ook het atelier kent die meerwaarde. Daar is het voor groepen mogelijk cursussen te volgen.
Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt heeft gisteren het multifunctionele gebouw geopend. Vandaag (zaterdag) houdt Onstaheerd een open dag. Datema: ‘Dat past bij de visie achter ons bedrijf, dat vooral een ontmoetingsplek wil zijn voor de regio in het fraaie Reitdiepdalgebied.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer