'Chocolade te goedkoop voor duurzaam'

Chocolade is te goedkoop om duurzaam te kunnen zijn. Tot die conclusie komt de Cacaobarometer 2014, een initiatief van Europese maatschappelijke organisaties betrokken bij duurzame cacaoproductie.

%27Chocolade+te+goedkoop+voor+duurzaam%27
© desmaakrepubliek.nl


De productieketen van cacao wordt meer en meer gedomineerd door een klein groepje grote bedrijven, stelt de Cacaobarometer 2014.

Bestaande initiatieven en programma's zijn niet voldoende om de problemen van de arme cacaoboeren aan te pakken. Meer fundamentele hervormingen van de sector zijn hard nodig.

Extreme armoede

'Ondanks alle inspanningen momenteel rond cacao, worden de belangrijkste problemen niet aangepakt: de extreme armoede van cacaoboeren', zegt Antonie Fountain, coauteur van de Cacaobarometer.

'Zij hebben geen stem in het debat over duurzaamheid in cacao.' De Cacaobarometer richt zich daarom op de verdeling in de leveringsketen en de echte inkomens van cacaoboeren.

Macht in de keten

Fusies en overnames hebben ertoe geleid dat slechts een handjevol bedrijven 80 procent van de keten domineren, terwijl de boeren slecht zijn georganiseerd.

Vooral chocolademakers, zoals Mars, Nestlé, Ferrero en Mondelez, verwerkers zoals Barry Callabaut en Cargill, en supermarkten verdienen veel in vergelijking met de andere actoren in de keten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer