Test+zwarte+vlekken+peen+betrouwbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Test zwarte vlekken peen betrouwbaar

De test om vroegtijdig het risico op zwarte vlekken te weten, blijkt in de praktijk betrouwbaar. Dat melden ontwikkelaar NSure en telerscoöperatie Agrifirm.

NSure en Agrifirm Plant lanceerden september 2013 een innovatieve testmethode voor het vroeg inschatten van het risico op zwarte vlekken in bewaarpeen. Deze StoreNSure Peen gaf het afgelopen seizoen goede resultaten in het peenras Nerac.

Volgens een enquête was de waardering van telers hoog en in de extra validatie kwam een betrouwbaarheid van 85 procent naar voren.

Schimmels

Bij de oogst van peen, zijn de schimmels die de zwarte vlekken veroorzaken niet zichtbaar maar al wel aanwezig. Met de StoreNSure Peen test wordt de activiteit gemeten van de genen van de peen die bij de infectie door schimmels actief worden.

De mate van de activiteit van deze genen geeft aan in hoeverre een partij peen risico loopt op het ontwikkelen van zwarte vlekken, door welk pathogeen dan ook. De test is heel eenvoudig uit te voeren er is slechts een klein beetje wortelsap voor nodig.

Praktijkbeoordeling

In het eerste seizoen waarin de StoreNSure Peen test op de markt is gebracht, zijn direct veel testen verkocht. Het afgelopen seizoen is ook gebruikt om de referentie database aan te vullen en de betrouwbaarheid van de test te controleren.

Om de betrouwbaarheid van de test vast te stellen, is bij zestig partijen op drie momenten gedurende het bewaarseizoen een visuele beoordeling uitgevoerd.

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer