Zeeuwse Statenkandidaten weer op de hoogte

Wolphaartsdijk - Vijftien kandidaat-bestuurders voor Provinciale Staten van Zeeland hebben dinsdag op uitnodiging van ZLTO een bezoek gebracht aan het bedrijf van gebroeders Janse in Wolphaartsdijk. ZLTO wilde hen in de aanloop naar de verkiezingen bijpraten over wat goed gaat in Zeeland en wat beter kan.

Douwe KortingDe Zeeuwse ZLTO-voorman Peter de Koeijer blikt tevreden terug op het bezoek. Net als vier jaar geleden vond de ontmoeting met de kandidaat-Statenleden bewust op een agrarisch bedrijf plaats. En dat spreekt veel mensen aan. Het aansnijden van bepaalde onderwerpen op een boerenbedrijf werkt drempelverlagend, is zijn ervaring.
‘Het biedt de goede setting om ons verhaal te doen, beter dan op een donkere avond in een vergaderzaal. Zo wandel je even naar de ganzen op een akker en kun je daar vertellen dat Zeeuwse besluitvorming rond het Faunafonds teruggedraaid moet worden. Ik heb vooral aandacht gevraagd voor het behandelbedrag en de schade in fruit’, vertelt de bestuurder.
Behalve de problematiek rond de faunaschade heeft ZLTO Zeeland ook de behoefte aan een duurzame zoetwatervoorziening voor de landbouw op de agenda gezet. ‘Zeeland beschouwt zichzelf als proeftuin waar ondernemers kunnen experimenteren met het klimaatbestendig maken van de landbouw. Alleen is de provincie vergeten daar voldoende financiële middelen beschikbaar voor te stellen.’
Volgens De Koeijer was er een pot met 6 miljoen euro, maar die bleek bestemd voor heel Nederland tot 2028 en is deels al benut. ‘Wij hebben onze gasten verteld waarom er meer budget nodig is.’
Behalve een aantal zaken die in de ogen van ZLTO beter kunnen, zijn ook goede ervaringen gedeeld. ‘Zo zijn we tevreden over het ene Zeeuwse loket voor Europese subsidies en over de provinciale grondbank. De overgang van DLG naar provincie is vrij soepel verlopen en je ziet dat provinciale gronden niet alleen maar voor natuurdoelen worden ingezet.’
Als voorbeeld noemt De Koeijer de wegverbredingen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland waar de agrarische structuur met gronden uit de grondbank is versterkt.
Ook de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is aan de orde geweest; iets wat in Zeeland de nodige voeten in aarde had, ‘maar waar nu mee te leven valt. Al blijven we kwetsbaar’.

Waterschap zelfstandig

Een actueel punt waar ZLTO aandacht voor heeft gevraagd, is de positie van waterschap Scheldestromen. Omdat de begrenzing van het waterschap vrijwel samenvalt met de provinciegrenzen, gaan er stemmen op om Scheldestromen op te laten gaan in provincie Zeeland.
‘Maar wij zijn voor een zelfstandig waterschap’, zegt De Koeijer stellig. ‘In het licht van alle uitdagingen waar het watersysteem voor staat, zou het een bijzonder slechte ontwikkeling zijn als het benodigde geld uit één grote pot komt waarmee ook de problemen in de zorg of het openbaar vervoer betaald moeten worden.’
Wat ook de revue passeerde was het belang van een goede landbouwontsluiting, de zorgen van ZLTO over bedrijfsopvolging en een goede digitale ontsluiting voor de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer