Struviet geen alternatief fosfaat

Struviet uit mest is voorlopig nog geen alternatief voor kunstmestfosfaat bij de maïsteelt. Dat stelt Wim Bussink van het NMI (Nutriënten Management Instituut) in Wageningen.

René LuijmesHet gaat hierbij om struviet uit dierlijke mest, bijvoorbeeld van kalvergierverwerkingsinstallaties. Stru-viet - magnesiumammoniumfosfaat - kan volgens Wim Bussink wel een oplossing zijn, als er voldoende beschikbaar komt van een goede kwaliteit en in korrelvorm.
Struviet is minder goed oplosbaar dan tripel superfosfaat. De oplosbaarheid is bij een lage pH beter dan bij een hoge. Uit potproeven bleek dat struviet een gelijke of betere fosfaatwerking heeft dan tripel superfosfaat, mits bij een lage pH. ‘De werking van struviet op grasland is goed, maar onderzoeksresultaten in maïs zijn er weinig’, stelt Bussink.
Een meststof als Humifirst blijkt bij onderzoek tegenstrijdige resultaten te geven. Uit proeven van NMI en Animal Sciences Group (ASG) blijkt er geen effect te zijn ten opzichte van NP-meststof. De leverancier schermt met een meeropbrengst van 7 procent in het voordeel van Humifirst.
Humuszuren hebben een betere oplosbaarheid en beschikbaarheid, maar dit komt volgens Bussink in de praktijk niet altijd tot uiting. Ook is het de vraag bij welke fosfaattoestand de meststof interessant is.
Het is nog niet duidelijk of Iseed (maïscoating met 0,5 kilo fosfaat) wordt toegestaan. Uit een proef van ASG bleek geen meeropbrengst met de coating. Dit product is te overwegen bij een lage fosfaattoestand. Niet helder is wat die lage fosfaattoestand is.
De resultaten van onderzoek naar Physiostart zijn ook tegenstrijdig. Opnieuw geen effecten bij onderzoek door NMI en ASG, maar wel meer-opbrengst uit onderzoek door de leverancier. Ook bij dit product is het de vraag bij welke fosfaattoestand het interessant is.
Bussink ziet mest in de rij als alternatief voor kunstmestfosfaat. En daarnaast in de nabije toekomst mogelijk het herwinnen van fosfaat uit mest.

Meststoffenwet

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakte deze week bekend dat de overheid de productie en het gebruik van hernieuwbare meststoffen zoals fosfaat wil stimuleren. Het gaat om fosfaat uit reststromen van industrie, landbouw en huishoudens.
Door een recente wijziging van de Meststoffenwet zijn deze fosfaten onder voorwaarden op de meststoffenmarkt te verhandelen.
Dijksma wil herwonnen fosfaat Europees onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld bij herziening van de Europese Meststoffenverordening.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer