Jonge bestuurders nemen stokje over van jonkheren

Het was een elitair gezelschap dat honderd jaar geleden het Utrechts Landbouw Genootschap (ULG) oprichtte. ‘Dat waren burgemeesters, jonkheren, alles wat hier van de kastelen af kwam’, zegt Gert van Laar. Hij is voorzitter van LTO Noord Rhenen/Veenendaal, de uiteindelijke opvolger van ULG.
‘Nu draait het om belangenbehartiging, toen ging het om samen vooruitkomen’, vertelt Van Laar. ‘Zo kochten de leden gezamenlijk voer in en gaven ze voorlichting. Ook richtten ze de landbouwhuishoudschool op. Dat alles om de landbouw een impuls te geven. Velen hadden een boerderij die ze verpachtten. Daar wilden ze graag meer rendement uit hebben.’
De afdeling staat op donderdag 5 maart in het dorpshuis in Achterberg stil bij het honderdjarig bestaan. Om wat over de historie te kunnen vertellen, dook Van Laar in oude notulen. ‘Zo kwam ik tegen dat ze vroeger uit fabrieken in Rotterdam en Amsterdam roet haalden om het land te bemesten.’ In de jaren 50 namen leden met een eigen boerenbedrijf zitting in het bestuur.
Tijdens de bijeenkomst, tevens de jaarvergadering, draagt de 65-jarige Van Laar de voorzittershamer over aan een jongere kandidaat, te weten Cornelis van de Westeringh. ‘Ook komen er twee jonge bestuurders bij. Mooi dat het zo verder gaat.’ De afdeling telt 47 leden.
‘Dat het waterpeil niet verhoogd hoeft te worden, vind ik een hoogtepunt in het honderdjarig bestaan. Dat we het daarover eens zijn met provincie, waterschap en natuurorganisaties is voor de landbouw een resultaat waar we tevreden over kunnen zijn’, stelt Van Laar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer