Inzage medisch dossier

Hoe gaat u op een juiste manier om met medische gegevens?

Maria van den Heuvel‘Meneer heeft klachten aan het bewegingsapparaat. Als gevolg daarvan is hij beperkt ten aanzien van bukken en tillen. De oorzaak is niet arbeidsgerelateerd.’ Deze passage komt uit een rapportage van de arboarts en is bestemd voor de verzekeraar. De schrijfwijze lijkt onduidelijk, maar is niet zomaar gekozen. Deze omschrijving heeft te maken met wetgeving rondom medische gegevens. Het doel is de privacy van een werknemer te beschermen.
Sazas top 5 van misverstanden rondom de omgang met medische gegevens:
1. Een werknemer moet een verzuimconsulent vertellen wat hij heeft. De werknemer hoeft niet te vertellen wat de klachten zijn. Wel moet hij of zij laten weten welke werkzaamheden wel/niet kunnen worden uitgevoerd.
2. De werknemer moet de werkgever vertellen wat zijn of haar klachten zijn. Nee, hij of zij hoeft dat ook zijn werkgever niet te vertellen.
3. Een werkgever heeft het recht om te vragen wat de werknemer heeft. Dat mag niet. U mag wel vragen welke werkzaamheden wel/niet kunnen worden uitgevoerd en wanneer de verwachting is dat de werkzaamheden weer kunnen worden hervat.
4. De verzekeraar heeft inzage in medische gegevens. Nee, alleen de arbodienst mag medische gegevens inzien. De verzekeraar heeft alleen inzage in de gegevens die nodig zijn om vast te kunnen stellen of de werknemer recht heeft op verzekering en of er sprake is van arbeidsongeschiktheid.
5. De verzuimconsulent heeft inzage in de medische gegevens. Dat is niet waar. De verzuimconsulent heeft geen inzage in de medische verslaglegging. Deze informatie gaat namelijk rechtstreeks in het daarvoor bedoelde dossier van de bedrijfsarts.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer