Ren%C3%A9+van+de+Vin+voorzitter+LLTB+Akkerbouw
Nieuws
© Maartje van Berkel

René van de Vin voorzitter LLTB Akkerbouw

René van de Vin uit Heel is de nieuwe voorzitter van LLTB-vakgroep Akkerbouw. Op 15 januari is hij officieel benoemd.

Onderwerpen die de komende tijd de aandacht van Van de Vin hebben zijn onder meer de eisen die voortvloeien uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), gewasbescherming, grondprijzen en genetisch gemodificeerde organismen (ggo's).

'De vergroeningseis van 5 procent uit het GLB kan voorlopig door middel van vanggewassen worden ingevuld, maar dat percentage zal op den duur worden verhoogd. Het is aan ons om te laten zien dat het landschap dat wij creëren mooi is en hoeveel beter we het al doen dan tien jaar geleden.'

Dure grond

Het is volgens de nieuwe vakgroepvoorzitter naar de toekomst toe onverantwoordelijk om nog meer dure grond uit de productie te nemen. 'Het moet maar eens duidelijk worden dat natuur mooi is, maar dat een bloeiende economie ook niet onbelangrijk is.'

Een ander punt zijn de gewasbeschermingsmiddelen. Steeds meer middelen worden uit de handel genomen, terwijl er toch al aanzienlijk minder worden gebruikt dan vroeger.

'Bovendien is het appels met peren vergelijken', vindt Van de Vin. 'De actieve stoffen in die middelen waren vroeger veel meer belastend voor het milieu. De geboekte winst is dus vele malen groter dan nu alleen in kilo's wordt aangegeven.'

Vooruitgang

'Kijk, we werken als akkerbouwers altijd mee aan vooruitgang, maar je moet met de middelen die nog worden toegestaan in de gangbare landbouw wel een goede productie kunnen bereiken', verzekert de prille vakgroepvoorzitter.

· Lees het hele interview deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer