Nederlandse+inbreng+voor+simpeler+GLB
Nieuws
© EC

Nederlandse inbreng voor simpeler GLB

Maak het mogelijk om per 1 december de vergroeningspremie uit te betalen, ook als nog niet alle vergroeningscontroles zijn afgerond. Dat is een van de vereenvoudigingvoorstellen voor het GLB die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in Brussel heeft ingediend.

EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan had gevraagd om ideeën voor een simpeler uitvoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dijksma stuurde een hele serie in en gebruikte daarbij veel suggesties vanuit het bedrijfsleven.

Geen mengsels

Behalve een vlotte betaling van de vergroeningspremie, wil de staatssecretaris ook eenvoudiger en logischer regels rond de uitvoering van de vergroening. Zo stelt ze voor om de verplichting te schrappen dat bij vanggewassen altijd mengsels moeten worden ingezaaid.

Als het aan Dijksma ligt, worden bij de vergroening de maximale breedte van sloten (nu 6 meter) en akkerranden (20 meter) geschrapt. Ook moet de EU volgens haar afstappen van het verplicht intekenen van niet-subsidiabele landschapselementen.

POP en prijsbeleid

Andere voorstellen betreffen onder meer de regels voor de uitvoering van de Platteland Ontwikkelings Plannen (POP) en voor het markt- en prijsbeleid.

LTO Nederland kan zich vinden in de suggesties van Dijksma. De inbreng die LTO Nederland heeft gegeven, is duidelijk terug te zien in de voorstellen.

Proefjaren

De afgelopen tijd hebben de leden van LTO veel reacties gegeven over de werkbaarheid van het nieuwe GLB. Daaruit is duidelijk geworden dat er kort voor de gecombineerde opgave nog veel vragen leven.

LTO heeft dan ook als belangrijkste punt ingebracht dat 2015 en 2016 moeten worden gezien als proefjaren.

Debat

De komende tijd zal LTO ook actief deelnemen aan het debat in Brussel over de versimpeling van het GLB. Dat gebeurt via de Europese koepel Copa-Cogeca en door zelf het gesprek aan te gaan met de Europese Commissie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer