Oud+grasland+levert+goede+opbrengsten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Oud grasland levert goede opbrengsten

Oud grasland levert vergelijkbare tot hogere opbrengsten op dan nieuw grasland. Dat blijkt uit onderzoek op tien melkveebedrijven op zeeklei. Daar worden jong en oud grasland vergeleken op productie, voederwaarde, bodemkwaliteit en biodiversiteit.

Bij de behandeling waar niet wordt bemest met stikstof, blijkt de productie bijna 10 procent hoger te liggen. De resultaten zijn verrassend, omdat veel agrarische ondernemers grasland juist vernieuwen om een hogere productie te behalen.

'De aanname dat jong grasland altijd meer oplevert dan oud grasland, gaat met de huidige bemestingsgebruiksnormen niet meer op', stelt onderzoekster Goaitske Iepema. 'Koesteren van het organische stofgehalte dat je als veehouder onder je grasland hebt, wordt nog belangrijker.'

Melkveehouders

Het onderzoek is tijdens het afgelopen seizoen uitgevoerd bij tien melkveehouders in de provincies Friesland en Groningen vanuit project Goud van Oud Grasland.

Op elk melkveebedrijf is van een jong en oud grasland de productie gemeten bij 0 en 300 kilo stikstof (N) per hectare. De opbrengst varieerde bij 0 kilo N bemesting tussen de 6,9 en 12,9 ton droge stof per hectare.

Jongere percelen

Met een bemesting van 300 kilo N per hectare uit kunstmest varieerde de opbrengst tussen de 13,8 en 18,0 ton droge stof per hectare. Oude graslanden (ouder dan twintig jaar) hadden gemiddeld een hogere opbrengst dan de jongere percelen (jonger dan tien jaar).

Goud van Oud Grasland is een project van LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer