Waterschappen en politiek

De waterschapsverkiezingen zijn op 18 maart, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen. Jean Aerts wil onderstrepen waarom stemmen belangrijk is.

Jean AertsErvaring leert dat 92 procent van de kiezers die komt stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen, ook de tweede stem uitbrengt. Die voor de waterschappen dus. Daardoor wordt de kiesdrempel hoger. Om met voorkeur te worden gekozen in de waterschapsbesturen, heeft een kandidaat dus dubbel zoveel voorkeurstemmen nodig. De opkomst bij waterschapsverkiezingen verdubbelt immers, als kiezers beide stemmen uitbrengen.
De fusie tussen WRO en WPM gaat er komen in 2017. Door die fusie en de samenvallende verkiezingen worden de waterschappen politieker en met die realiteit moeten we dealen als landbouwsector. Ik wijs politici er regelmatig op dat waterschappen de bestuurslaag zijn met het hoogste percentage ondernemers in hun geledingen. Ik vind dat positief, maar dit dreigt verloren te gaan als de schappen te groot worden en nog verder op afstand komen te staan.
Waterschappen mogen geen eigen beleid voeren, maar hebben veel invloed op de uitvoeringsagenda. Daar is de kennis van ondernemers en mensen uit de praktijk nuttig gebleken. Om dat vast te houden en succesvol te opereren met projecten als NLP+, realistisch onderhoud van watergangen en waterkwaliteitsprogramma’s moeten we zorgen dat er ondernemers in de besturen blijven.
De waterschappen zijn zich daarvan bewust, de politici niet altijd. Daarom hebben Gerard, Thieu en ik uw stem nodig, die van uw familie en uw personeel en andere belanghebbenden rondom onze sectoren.
Ik roep u dan ook op uw tweede stem te gebruiken op 18 maart en zo veel mogelijk mensen rondom uw bedrijf te mobiliseren dat ook te doen. Laat uw belang niet verwateren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer