Veiliger overweg kost miljoenen

Winsum - Gemeente Winsum en ProRail willen tien van de elf onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente opheffen of beveiligen. Dat blijkt uit het rapport ‘Verbetering overwegveiligheid gemeente Winsum’.

Tienke WoudaDe oplossingen variëren van omrijden via een nieuwe weg langs het spoor tot het installeren van beveiligingsinstallaties, slagbomen, hekken of de aanleg van een veetunnel. Voor de maatregelen is een kleine 5,5 miljoen euro nodig.
Het is nog niet bekend of er voldoende geld beschikbaar komt om alle maatregelen uit te voeren. ProRail, gemeente, provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan in overleg over het geld dat nodig is om de oplossingen uit te voeren.
De verbetering van de overwegen minimaliseert de kans op nieuwe (dodelijke) slachtoffers bij onbewaakte spoorwegovergangen in gemeente Winsum, stellen de partijen.
Er kwamen vorig jaar in april en oktober twee mensen om bij een botsing met de trein op dezelfde onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum.
Provincie Groningen, ProRail en gemeente Winsum willen deze overweg saneren en een alternatieve ontsluiting via de Meeden of Winsumermeeden maken. Een andere optie is het beveiligen van de overweg.
Boeren bij Winsum voerden jarenlang actie voor een veiliger spoorwegovergang. Een handtekeningenactie van RMO-chauffeurs leverde eind vorig jaar bijna 1.900 handtekeningen op.

Kritisch

De melkveehouders aan de Voslaan zijn blij dat er ‘eindelijk’ iets gebeurt, maar kritisch hoe het zich verder zal ontwikkelen. Melkveehouder Leon Jeuken: ‘Het is een goede aanzet. We moeten nog afwachten wat de uitwerking op detailniveau zal zijn.’
De verbeteringsmaatregelen voor de overwegveiligheid leiden niet tot problemen met de plannen voor de Fietsroute Plus en het verbeteren van de N361 tussen Ranum en Groningen, geven de partijen in het rapport aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer