De mestmarkt zit vol dit jaar

Het groeiende aanbod van rundveemest bemoeilijkt de afzet van varkensmest. Dat blijkt uit een rondvraag langs distributeurs en mesthandelaren.

Arno de SnooMesthandelaren verwachten een moeilijk jaar voor de mestafzet. ‘Er is een groeiend aanbod van rundveemest’, constateert Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffen van Cumela. ‘In een onlangs gehouden bijeenkomst hebben distributeurs daarover ook hun zorgen geuit.’
Bij navraag staven handelaren en distributeurs de uitspraak van Uenk. Er is meer mest en de normen worden steeds scherper, waar de afzet kleiner wordt, concludeert de mesthandel.
Mestdistributeurs melden dat het aanbod van rundveemest in sommigegevallen is verdubbeld vergeleken met vorig jaar. Daarbij komt dat er nog oude voorraad mest in de opslag zit, die vorig jaar niet is uitgereden.
De handelaren merken wel dat akkerbouwers de laatste jaren meer om rundveemest vragen. ‘De fosfaatgehalten van varkensmest liggen een stuk hoger dan die van rundveemest’, zegt Dirk van Middendorp van de gelijknamige mesthandel in Kootwijkerbroek.
‘Door scherper wordende bemestingsnormen kunnen de akkerbouwers dan relatief weinig varkensmest per hectare aanwenden. Dus kiezen ze voor rundveemest.’
Een slecht voorjaar zou de mestvoorraad nog flink doen toenemen. ‘Het is hopen op een mooi voorjaar’, zeggen veehouders en mesthandelaren.
‘Als we vier weken mooi weer hebben, kan er flink wat mest naar de akkerbouwer op bijvoorbeeld de tarwe. Maar als het weer slecht is of de tarwe al te ver is, kiezen akkerbouwers voor kunstmestbemesting en blijft de dierlijke mest zitten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer