Waterberging+De+Lansing+officieel+geopend
Nieuws
© HENK BOUWMAN

Waterberging De Lansing officieel geopend

Waterberging 'De Lansing' bij Boskoop is deze week officieel geopend door wethouder Kees van Velzen van gemeente Alphen aan den Rijn.

De waterberging is zeker 2 hectare groot. Met zeven grondeigenaren is overeenstemming bereikt over de inzet van hun percelen voor waterberging en natuur.

Aan dit project ‘Versterking Zuidwijk - Duurzame waterbuffer' is een watercompensatie gekoppeld. Boomkwekers in Boskoop kunnen nu sloten dempen in de Gouwepolder. Dit moet de herstructurering van de Greenport Boskoop op gang helpen.

De watercompensatieregeling neemt de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop voor zijn rekening. Zij voert de administratieve afhandeling van wijzigingen in de waterbalans uit en bewaakt die.

Eis

Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt de eis dat eerst compensatiewater wordt gegraven alvorens een sloot kan worden gedempt. In het verleden werd dan een slechter deel van de kwekerij afgegraven, meestal de achterkant van het perceel.

Hierdoor ontstonden allerlei ‘gaten’ midden in het kwekerijgebied, die de waterkwaliteit niet verbeterden en een belemmering zijn voor de herstructurering. Daarom is er voor gekozen om één robuust watercompensatiegebied aan te leggen dat ook de waterkwaliteit verbetert.

Achterstandspositie

Het kwekerijgebied Zuidwijk is door de jaren heen in een achterstandspositie terecht gekomen. Dit heeft vooral te maken met de aanwezigheid van vele smalle lange kavels en de aanwezige sloten daartussen.

Met de herinrichting van het gebied willen gemeente Alphen aan den Rijn, het hoogheemraadschap van Rijnland, Greenport Boskoop en de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop een 'vitaal en economische gezonde' Greenport realiseren.

Modern

Met het project moet een evenwicht gezocht worden met het cultuurhistorische landschap. Zo ontstaat enerzijds een modern teeltgebied met goede infrastructuur, percelen met een breedte tot 120 meter en ruime mogelijkheden voor slootdemping.

Anderzijds komt er 'een blauw-groene parel' waar water dominant is en het kenmerkende landschap leesbaar blijft, met natuurlijke oevers en landschapselementen en waar kleinschalig recreatie plaatsvindt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer