Lening schade muis Fryslân

Provincie Fryslân komt met een lening voor boeren met muizenschade. Dat maakte gedeputeerde Johannes Kramer vrijdagochtend op het provinciehuis in Leeuwarden bekend.

De mogelijkheid voor financiële ondersteuning betreft een laagrentende of renteloze lening met een maximum van 75.000 euro en een looptijd van vijf jaar. Of een lening van maximaal 37.500 euro met een looptijd van tien jaar.
Daarnaast kijkt de provincie naar een andere optie. Deze is nog onzeker omdat de Europese Commissie hiervoor toestemming moet geven. Het betreft een langlopende lening tegen 3,5 procent rente, die in 25 jaar moet worden afgelost. Tien jaar hiervan is aflossingvrij. Bij deze kredietmogelijkheid kan maximaal 80 procent van de schade worden vergoed.

Niet laten verzuipen

Boeren die voor de leningen in aanmerking komen, zijn ondernemers die niet meer via de reguliere kanalen als de bank kunnen lenen, gaf Kramer aan. ‘Door de muizenschade moet geen enkele boer verzuipen. Er zijn geen andere mogelijkheden voor schadevergoeding uit fondsen, zoals het Faunafonds.’
Melkveehouder Jacob van der Wal van het Actiecomité Muizenschade toonde zich opgelucht. ‘Er zijn oplossingen voor knelgevallen, daar word ik vrolijk van. Provincie Fryslân moet er als zuivelprovincie achterstaan. Dat doet ze nu ook.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer