Kabinet+draait+gaskraan+verder+dicht
Nieuws
© SZW

Kabinet draait gaskraan verder dicht

Het kabinet gaat de gaswinning tot 1 juli 2015 beperken tot 16,5 miljard kuub. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken zonet bekend.

Het kabinet zal in juli beslissen of het vanuit veiligheidsoverwegingen aanleiding is om de gaswinning verder terug te dringen, gaf Kamp aan.

Staatstoezicht op de Mijnen

Het kabinet heeft Staatstoezicht op de Mijnen gevraagd om nader advies te geven over hoe het veiligheidseffect van het kabinetsbesluit (39,4 miljard kubieke meter in 2015) zich verhoudt tot een mogelijke verlaging van de gaswinning tot het niveau van leveringszekerheid (35 miljard kubieke meter).

Om beide beslissingen mogelijk te maken, wordt de gaswinning tot 1 juli beperkt.

Flexibel systeem

Voor de verdere toekomst laat het kabinet bekijken of een meer flexibel systeem van gaswinning mogelijk is.

Daarbij wordt in ieder geval gekeken naar de gevolgen voor de veiligheid en voor de afhankelijkheid van gas uit het buitenland. Hierover wordt voor 1 januari 2016 besloten.

Nationaal coördinator

Het kabinet gaat een nationaal coördinator Groningen aanstellen om ervoor te zorgen dat de grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid in het gebied te verbeteren goed en snel verloopt.

De nationaal coördinator Groningen gaat leiding geven aan een speciale overheidsdienst voor het aardbevingsgebied in Groningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer