Onderwijs baart boeren zorgen

Noord-Nederland - Boeren in Noord-Nederland zijn in toenemende mate ontevreden over het middelbaar agrarisch onderwijs. Ze merken dat bijvoorbeeld stagiairs het vaak aan elementaire basiskennis ontbreekt.

Joost de la CourtEen groep boeren in Midden-Drenthe - akkerbouwers, veehouders en bollentelers - trekt aan de bel. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het kennis- en kundeniveau van jongeren uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) die op hun bedrijven stage lopen, alleen maar daalt.
‘Wij staan daar niet alleen in. Ook ouders van leerlingen op het groene mbo elders in Noord-Nederland klagen dat het agrarisch onderwijs aan hun kinderen in hun ogen onder de maat is. En we horen ook van de leerlingen zelf dat het schoolwerk eigenlijk niet veel voorstelt’, zegt melkveehouder Jan van Vulpen uit Drijber.
Akkerbouwer Johan Sikken uit Hoogersmilde toont de agenda van zijn zoon, die het derde jaar van de opleiding Akkerbouw volgt op het Terra College in Groningen. ‘Het zijn in totaal maar weinig uren en dan is het voornamelijk projectonderwijs.’

Vaardigheden

‘De basisvaardigheden omtrent bemestingsleer en plantenteelt zijn minimaal. Ph, Pw- en K-getal en onkruidherkenning wordt leerlingen onvoldoende bijgebracht’, ervaart veehouder Jan Langius uit Witteveen. ‘Daar gaat het in het mbo toch om. Dat moeten we hun dan alsnog bijbrengen. De stageboer is de leraar geworden.’
Volgens bollenteler Gert Veninga uit Hijken zit de crux erin dat leerlingen op het mbo veel te vroeg in de opleiding een specialisatie moeten kiezen. ‘Het algemene gedeelte duurt zo relatief kort. Naast aan basiskennis van de landbouw ontbreekt het zo ook veelal aan voldoende taal- en rekenvaardigheid, bijvoorbeeld statistiek’, zegt hij.
‘Daarbij kiezen ze iets dat hun op dat moment leuk lijkt of wordt gegeven op de school waar ze op dat moment al op zitten. Niet wat voor hun toekomst misschien het beste is’, aldus Veninga.
De ouders van leerlingen van de akkerbouwopleiding in Groningen hebben eind vorig jaar de koppen bij elkaar gestoken, vertelt Sikken. Op een bijeenkomst hebben ze de schoolleiding ter verantwoording geroepen. ‘Daar zijn toen harde woorden gevallen. De schoolleiding beloofde beterschap.’ Vier maanden later ziet de boer het weer inzakken.
Van Vulpen stelt vast dat het anders moet. ‘De uren op school lijken verkeerd besteed.’ De boeren vragen zich ook af of de ernst van de situatie wel bekend is. Kamerleden Carla Dik van de ChristenUnie en Gerard Schouw (D66) keken ervan op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer