Water op glaslocaties nog te vuil

De kwaliteit van het oppervlaktewater in het Westland is nog niet schoon genoeg, ondanks een campagne waarbij tuinbouwbedrijven massaal op riolering zijn aangesloten. Ruim 10 procent blijkt nog illegaal te lozen.

Koen van WijkHet Hoogheemraadschap van Delfland en LTO Glaskracht Nederland zijn deze week een traject gestart met een nieuwe, directe manier van handhaven in de Westlandse Oranjepolder. De methode ‘Gebiedsgericht meten’ moet tot schoner water leiden op glaslocaties. Waterschappen in andere tuinbouwregio’s in Zuid-Holland, Limburg en Zeeland hebben ook interesse in deze aanpak.
Delfland ontwikkelde en gebruikte de handhavingsmethode vorige zomer al in de meest vervuilde Westlandse polder. Aanleiding was de tegenvallende waterkwaliteit na de rioleringscampagne. Het ‘Gebiedsgericht meten’ bracht veel normoverschrijdingen aan het licht.
Bij de controles ontdekte Delfland op diverse locaties verborgen lozingspijpjes. ‘Volgens onze handhavers geen uitzondering. Meer dan 10 procent loost overtollig water nog op de sloot’, aldus hoogheemraad Ingrid ter Woorst.
Volgens waterspecialist Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland vonden deze overtredingen vooral onbewust plaats, via oude putten of na overtollige regenval. Hij is blij met de aanpak. ‘Een bron is nu snel gevonden. Dat geeft helderheid voor ondernemers en maakt correct ingrijpen mogelijk.’
Het feit dat de nieuwe controles heel snel tot schoner water leidde in de bewuste polder, vindt Meis bemoedigend voor de sector. ‘Gebiedsgericht meten’ gebruikt diverse technieken en door snelle wateranalyses is gerichte actie mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer