The Greenery grijpt alweer naar reorganisatiewapen

The Greenery, Nederlands grootste afzetorganisatie in groenten en fruit, wordt opnieuw kleiner. Met een nieuwe reorganisatie boven op operatie Phoenix claimt de onderneming het lek boven te hebben. Eerdere reorganisaties gaven daarvoor echter geen garantie.

Koen van WijkEen week geleden berichtte de afzetorganisatie uit Barendrecht dat er 60 tot 65 arbeidsplaatsen verloren gaan. De jongste inkrimping komt boven op de grote reorganisatie Phoenix, waarmee The Greenery vorig jaar al 350 van de 1.645 banen schrapte. Naast krimp was daarbij verandering van de organisatie het doel. Zo werd het aantal distributiecentra verkleind om de overblijvende locaties optimaler te benutten. Ook het toegenomen direct verladen bij de telers zette aan tot die capaciteitsverlaging.
Als oorzaak voor het nieuwe banenverlies noemt The Greenery de Russische boycot en verdere, noodzakelijke beheersing van de kosten.
In hetzelfde bericht vermeldt het bedrijf dat 2014 met een ‘aanmerkelijk verbeterd nettoresultaat’ is afgesloten ten opzichte van 2013, dat met een nettoverlies van 21 miljoen euro de boeken inging. Dit ondanks de moeilijke markt en een substantieel lager prijsniveau in de markt voor groenten en fruit. Of dit verbeterde resultaat een winstcijfer betreft of slechts een kleiner verlies wordt begin april bekendgemaakt.
Gezien de last van moeilijke en wisselvallige marktomstandigheden die de afzetorganisatie zelf noemt, kan de verwachting niet te hooggespannen zijn. Zorgelijk is dat zij daar dit jaar geen verandering in verwacht.
Het verlies van arbeidsplaatsen past in de stroom berichten van de afgelopen jaren over krimp van het personeelbestand en het opstappen van leden, waardoor het aanvoervolume ook alsmaar daalde. Afgelopen kerst nog stapten acht Westlandse radijstelers over naar Versland Selection.
Wel lijkt er een keerpunt bereikt in de neergang, zegt The Greenery zelf. Er is afscheid genomen van leden, maar er zijn ook telers bijgekomen en sommige leden hebben hun areaal uitgebreid. ‘Per saldo blijft het aanvoervolume van seizoen 2015 min of meer gelijk. Dat betekent dat het volume voor het eerst in jaren stabiliseert’, aldus een woordvoerder van de afzetorganisatie.
De telers die ondanks de negatieve spiraal zijn gebleven, tonen daarmee hun vertrouwen in de stappen die het bedrijf zet in het kader van operatie Phoenix. Ze zien het bedrijf veranderen en daardoor past het beter bij hen, constateert The Greenery op ledenbijeenkomsten.
Een vaststelling van hoop doet leven, waarbij de link met de mythologische vogel Phoenix snel is gelegd. De oude Grieken geloofden dat dit wezen in staat was steeds opnieuw uit zijn eigen as te herrijzen. De naam wordt daarom wel vaker gekozen door noodlijdende, reorganiserende bedrijven. Onduidelijk is of dat The Greenery met dit plan ook zal lukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer