Schouder aan schouder voor Friese boeren

Friese boeren worstelen met grote schade, aangericht door enorme aantallen muizen die hun grasland vernielen. Die boeren verdienen hulp, van de overheid, van het bedrijfsleven en ook van hun collega’s.

Schouder+aan+schouder+voor+Friese+boeren
© Persbureau Noordoost

Wietze VenemaDe muizenplaag in Friesland is een zeer groot probleem. Als president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) ervan op de hoogte was geweest, dan had hij vast een miljardje geschonken. In het veen kijken ze niet op een turf…
LTO, probeer met minister Henk Kamp van Economische Zaken in gesprek te komen aan de hand van bijvoorbeeld vijf of tien kosten/baten analyses van betrokken boeren. Hieruit zal blijken dat de nood nu al zeer zeer hoog is en dat het eind nog lang niet in zicht is. Het gaat om bewijs, argumenten en feiten.
Dat staatssecretaris Sharon Dijksma geen toezegging doet is ondenkbaar. De vraag is of het hart op de goede plaats zit. Welk nadenkend en medelevend mens kan zo handelen? Je zou toch niet meer kunnen slapen. Grote geesten kunnen toegeven, kleine niet.
Regering doe iets! Het water staat veel veehouders tot aan de lippen. Ze lopen niet met hun armoede te koop. We laten toch geen veehouders failliet gaan als gevolg van deze omstandigheden?
Neem contact op met de bestrijdingsindustrie, pardon beschermingsindustrie, en vraag naar toelaatbare oplossingen. Wellicht kan de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht iets betekenen? En banken, wees tolerant.
Provincie Gelderland heeft deze week besloten de vergoeding van het Faunafonds voor de schade door winterganzen aan te vullen, zodat boeren hun schade volledig vergoed krijgen. Wat kan c.q. wil provincie Fryslân bijdragen aan de schade veroorzaakt door muizen?
Er zijn boeren die al voer schonken in de vorm van onder meer kuil, maïs en stro. Volg zo mogelijk dit voorbeeld.
Bij de watersnoodramp in 1953 hebben ze zich van de goede kant laten zien voor Zeeland en Zuid-Holland. Dus nu ook schouder aan schouder en bijdragen naar vermogen. De zee is ook uit druppels ontstaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer