Meer boomkwekers willen stoppen

Ruim één op de tien boomkwekers zegt het bedrijf te willen afbouwen of te willen stoppen, blijkt uit onderzoek van AgriDirect in Roggel.

Joost van WinsenSinds 2008, toen het onderzoeksbureau begon met het peilen van de stemming onder de boomkwekers, is dit percentage niet zo hoog geweest.
Daarnaast is het aantal bedrijven dat wil uitbreiden niet eerder zo klein geweest. Volgens AgriDirect zegt 6,5 procent dit. Daarmee is het percentage stoppers bijna twee keer zo groot als het percentage van de boomkwekers die met uitbreidingsplannen rondlopen.
Volgens AgriDirect is het percentage stoppers het kleinst bij bedrijven die groter zijn dan 12 hectare. Het onderzoeksbureau verdeelt de boomkwekerijbedrijven in drie klassen: kleiner dan 4 hectare, van 4 tot 12 hectare en groter dan 12 hectare.
Het grootste percentage bedrijven met groeiplannen is te vinden in de middenklasse, evenals het hoogste percentage dat de intentie heeft te stoppen.

Moeilijke markt

‘De markt voor boomkwekerijproducten is op dit moment moeilijk’, reageert Henk Raaijmakers, vicevoorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten. ‘Overheden besteden de laatste jaren minder aan groen en de bouw ligt op een lager peil. Daarnaast liggen de consumentenbestedingen iets lager dan in voorgaande jaren’, legt hij uit.
‘Wat we op dit moment veel zien is dat kwekers zich toespitsen op een paar rassen, waardoor ze hun bedrijf bewust laten krimpen, maar wel met het doel om in de toekomst weer uit te breiden.’
Dat de meeste stopplannen en uitbreidingsplannen in de middenklasse voorkomen komt door de schaalvergroting, denkt Raaijmakers. Bedrijven met opvolgers in deze categorie willen meegaan in die schaalvergroting, terwijl bedrijven zonder ervoor kiezen het bedrijf langzaam af te bouwen.
‘Ze maken hun voorraad liquide, waardoor ze als het ware een buffer opbouwen. Hierdoor heeft de boomkwekerij gelukkig niet vaak te maken met faillissementen en blijft de markt gezond.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer