Verplaatsen en overnemen

Hans Schipper exploiteerde samen met zijn moeder Sarie Schipper in Waddinxveen een akkerbouwbedrijf van circa 70 hectare. Nu exploiteert hij zelfstandig een akkerbouwbedrijf in Nieuw-Beijerland van 175 hectare. Inmiddels is er wel bijna tien jaar verstreken.

Verplaatsen+en+overnemen
© MKB Adviseurs Food en Agri

Na de eerste besprekingen over bedrijfsovername kwam de gemeente met een structuurplan waaruit bleek dat op de bedrijfslocatie in Waddinxveen glastuinbouw ging komen. Het werd voor de familie Schipper al snel duidelijk dat voortzetting op de bestaande locatie geen optie meer was. Vrije verkoop werd echter belemmerd door vestiging van de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG).
Omdat de gemeente het bestemmingsplan niet op tijd op orde had, kon de WVG in 2009 niet worden verlengd. Het bedrijf kon daarom toch worden verkocht. ‘In het begin dacht ik: ‘Hier ga ik nooit weg.’ Maar wil je vooruit, dan is dit een uitgelezen kans’, zegt Hans Schipper.
Buren verkochten hun land. Toeleveranciers waren van lieverlee vertrokken. De helft van het land lag al op afstand. ‘Door deze ontwikkelingen groeide het besef dat verplaatsen beter is dan blijven zitten; het afstand doen van de ‘oude stek’ ging daarom makkelijker dan ik in het begin dacht’, vertelt de akkerbouwer.

Nieuwe locatie

Inmiddels was de zoektocht naar een nieuwe locatie begonnen. Dat was best lastig. Een locatie in Zeeland werd het niet. Daarna volgde een locatie in Emmeloord. Dit zou het worden. Vervolgens kwam er land te koop in Nieuw-Beijerland, echter zonder gebouwen. Gemeente Korendijk zegde in een principeaanvraag medewerking toe voor het stichten van een nieuwe bedrijfslocatie. Het land werd aangekocht. Daardoor viel de locatie Emmeloord weer af.
Maar de gemeente kwam haar toezegging niet na. Een lange procedure tegen de gemeente en provincie Zuid-Holland volgde, echter zonder resultaat. Gelukkig kon Schipper in 2013 een bestaande gebouwenlocatie kopen, grenzend aan het reeds aangekochte land.
De betrouwbaarheid van de gemeente is de akkerbouwer erg tegengevallen. ‘Dit heeft onnodig veel energie en geld gekost. Dit was ook de spannendste periode omdat de einddatum van het gebruik in Waddinxveen steeds dichterbij kwam. Ik had toen sterk het gevoel dat het wel goed zou komen.’
Intussen besprak Schipper het plan met zijn eigen huisbankier. Deze reageerde terughoudend en zag allerlei bezwaren. De ondernemers schakelde daarom een tweede bank in. Deze bank was er trots op om deze post te mogen financieren. Dit gaf een heel ander gevoel bij Schipper. Met deze bank is de financiering dan ook geregeld.

Vertrouwenspersoon

In het achterliggende traject hebben Hans Schipper en zijn moeder zich laten begeleiden door Hans Verweij van MKB Adviseurs Food & Agri, voorheen LTO Noord Advies. ‘Het was heel goed dat hij bij dit hele traject betrokken was vanwege zijn deskundigheid op financieel, fiscaal en juridisch gebied, maar ook omdat hij voor mijn moeder en voor mij onze vertrouwenspersoon was’, zegt Schipper.
De ondernemer vindt het belangrijk dat er steeds open kaart is gespeeld naar zijn zussen. ‘Mijn moeder heeft hierin ook een belangrijke rol gespeeld.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer