Is versimpeling het woord van het jaar 2015?

Is+versimpeling+het+woord+van+het+jaar+2015%3F
© Debby Nieboer

Als LTO-lobbyist in Brussel ben je 70 procent van je tijd bezig met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het nieuwe buzz-woord voor 2015 daarin is versimpeling. EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft zich als doel gesteld om in oktober met voorstellen te komen voor de versimpeling van het GLB.
Wij juichen dat natuurlijk toe, want de vergroening in het GLB is zeer complex, net als de afbouw en opbouw van toeslagrechten. De vraag is wel: wat mogen we verwachten van de ambities van de Eurocommissaris?
De Oostenrijker Franz Fischler gaf in 1995 bij zijn aantreden als Europees Landbouwcommissaris aan dat hij met voorstellen zou komen om het GLB simpeler te maken. Vervolgens zijn zeven initiatieven genomen door de Europese Commissie, en nog vele andere door de Europese Raad en het Europees Parlement. Ik laat het oordeel aan u of ze ook echt geholpen hebben.
De vraag is dan ook wat er nu anders is dan de voorgaande keren. Opnieuw is een aantal prioriteiten gesteld voor versimpeling en komt er na consultatie van allerlei belanghebbenden een aantal voorstellen.
Mijn inschatting is dat het erg lastig zal worden. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende belangen, en men wil buiten de politiek blijven, om politieke processen heen. Daarnaast is goed beleid gericht beleid. Echter, gericht beleid is vaak ook complexer beleid, omdat het rekening moet houden met specifieke omstandigheden. Kortom, versimpeling is nog niet zo simpel.
LTO Nederland zal zich blijven inzetten voor een simpeler beleid. En dat kan op sommige punten makkelijk. Denk aan de rigide wetgeving die aangeeft dat de kroon van een boom minimaal 4 meter of 6 meter doorsnede moet hebben voordat er een bepaalde weging aan de vergroening gegeven kan worden. Hoe meet je dit? In onze ogen is een boom een boom.
Hoe het ook zij, voor mij is het woord van het jaar al in januari vastgesteld: versimpeling.
Overigens, LTO Nederland hoort ook graag van u wat u hiervan vindt. We doen dan ook een oproep om uw opmerkingen en vragen bij ons aan te geven, zodat wij deze kunnen meenemen in de consultaties rond dit onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer