‘Door colostrumgroeit darmflora’

Varkensgezondheid is darmgezondheid, en dat wordt in de eerste levensdagen van een big bepaald. ‘Op dag 1 wordt bepaald hoe de darmen gaan werken en dat wordt gestuurd door de melkcomponenten’, zei hoogleraar Johanna Fink-Gremmels tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid in Venray.
Biest is belangrijk voor een big voor het krijgen van antistoffen. Maar het zijn de 40 procent suikerachtige stoffen in colostrum die de ontwikkeling van de darmflora in gang zetten. Fink-Gremmels onderzocht dat bij biggen die oligosaccharides kregen. Daarvan gaat een prebiotische werking uit, volgens Fink-Gremmels. ‘Het varken bouwt zelf een perfect, effectief immuunsysteem.’
‘Immuniteit begint in de darm’, vult innovatiemanager Evelien Alderliefsten van Coppens Diervoeding aan. Zij vond in onderzoek dat vroeg gespeende biggen een slechtere darmbarrière hebben. De opbouw van de darmflora begint op dag 0 en loopt door tot ongeveer week 7. Een prestarter ondersteunt de darm-ontwikkeling in de kritische fase rondom spenen, aldus Alderliefsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer