Knuttensoort+mogelijk+ziekteverspreider
Nieuws
© Ministerie van EZ

Knuttensoort mogelijk ziekteverspreider

Het CVI (Centraal Veterinair Instituut) heeft in het voorjaar van 2014 een nieuwe knuttensoort aangetroffen die zich voedt op Nederlands vee. Het gaat hier om een onbekende subsoort met duidelijk afwijkende donkere vleugels, van de beschreven subsoorten.


Van de knutten is bekend dat bepaalde subsoorten in Nederland naast het Schmallenbergvirus (SBV) zeer waarschijnlijk ook het blauwtongvirus (BTV) overbrengen. Of de nieuwe subsoort, die voorlopig ‘dark obsoletus’ wordt genoemd, ook deze dierziekten kan overbrengen is nog niet bekend.

Van deze subsoort werden alleen vrouwtjes aangetroffen. De onderzoekers gebruikten hiervoor onder andere vanglampen. Minder dan 1 procent van deze vangsten bestaan uit mannetjes.

Omdat er in het voorjaar van 2014 geen schmallenberg of blauwtong in Nederland voorkwam, is niet vast te stellen of deze nieuwe subsoort ook een mogelijke vector is voor beide ziekten.

Bloedmaal

Er is nog maar weinig bekend over de onbeschreven subsoorten voor wat betreft seizoengedrag, geografische spreiding en voorkeur voor diersoorten voor hun bloedmaal. De door Culicoides overgedragen arbovirussen veroorzaken ziekten bij landbouwhuisdieren en komen steeds meer vanuit de tropen naar het noorden.

Meer onderzoek naar eventuele nieuwe soorten blijft hard nodig. Het CVI zal in de komende drie jaar de wekelijkse surveillance van knutten bij landbouwhuisdieren en paarden uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer