Knuttensoort mogelijk ziekteverspreider

Het CVI (Centraal Veterinair Instituut) heeft in het voorjaar van 2014 een nieuwe knuttensoort aangetroffen die zich voedt op Nederlands vee. Het gaat hier om een onbekende subsoort met duidelijk afwijkende donkere vleugels, van de beschreven subsoorten.

Knuttensoort+mogelijk+ziekteverspreider
© Ministerie van EZ


Van de knutten is bekend dat bepaalde subsoorten in Nederland naast het Schmallenbergvirus (SBV) zeer waarschijnlijk ook het blauwtongvirus (BTV) overbrengen. Of de nieuwe subsoort, die voorlopig ‘dark obsoletus’ wordt genoemd, ook deze dierziekten kan overbrengen is nog niet bekend.

Van deze subsoort werden alleen vrouwtjes aangetroffen. De onderzoekers gebruikten hiervoor onder andere vanglampen. Minder dan 1 procent van deze vangsten bestaan uit mannetjes.

Omdat er in het voorjaar van 2014 geen schmallenberg of blauwtong in Nederland voorkwam, is niet vast te stellen of deze nieuwe subsoort ook een mogelijke vector is voor beide ziekten.

Bloedmaal

Er is nog maar weinig bekend over de onbeschreven subsoorten voor wat betreft seizoengedrag, geografische spreiding en voorkeur voor diersoorten voor hun bloedmaal. De door Culicoides overgedragen arbovirussen veroorzaken ziekten bij landbouwhuisdieren en komen steeds meer vanuit de tropen naar het noorden.

Meer onderzoek naar eventuele nieuwe soorten blijft hard nodig. Het CVI zal in de komende drie jaar de wekelijkse surveillance van knutten bij landbouwhuisdieren en paarden uitvoeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer