Agrarische+export+blijft+overeind+in+2014
Nieuws
©

Agrarische export blijft overeind in 2014

De Nederlandse agrarische export is ondanks een turbulent 2014 overeind gebleven. In 2014 werd iets meer uitgevoerd dan in 2013.

In totaal wordt de waarde van de export van agrarische producten uit Nederland in 2014 geraamd op 80,7 miljard euro. In 2013 lag dat nog rond de 79 miljard euro. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte deze raming van LEI-Wageningen UR traditioneel bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

Nederland zet de meeste van haar producten af binnen de Europese Unie. 77 procent gaat naar de 27 EU-landen. Duitsland is met nog altijd veruit de grootste afnemer met 20,7 miljard euro.

Niet makkelijk

'2014 was geen gemakkelijk jaar', zegt Dijksma. 'Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van de vogelgriep hebben voor problemen gezorgd. Het is knap hoe Nederlandse boeren en tuinders zich staande hebben weten te houden.'

Inkomens

'De cijfers laten zien dat de agrarische sector een stabiele factor is in de Nederlandse economie', zegt LTO-Nederland voorzitter Albert Jan Maat. 'Maar de realiteit is wel dat ondanks de goede exportcijfers de inkomens van ondernemers in een aantal sectoren flink onder druk staan. Wat dat betreft is het alle hens aan dek voor 2015.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer