Geld+voor+Hoeksche+Randen+in+2015
Nieuws
© Wim van Vossen

Geld voor Hoeksche Randen in 2015

Akkerbouwers in De Hoeksche Waard, die akker- en vogelranden beheren, kunnen ook dit jaar rekenen op een vergoeding. Stichting Rietgors heeft de financiering rond voor de regeling Hoeksche Randen 2015.

Voorzitter Janneke Zevenbergen van de Rietgors vreesde voor het voortbestaan van de Hoeksche Randen, nu akkerbouwers vanggewassen kunnen laten meetellen voor vergroening in het GLB.

'We hebben er tot nu toe zelfs zeven deelnemers voor de Hoeksche Randen bij', aldus Zevenbergen. 'Ik verwacht wel dat akkerbouwers meer voor vanggewassen zullen kiezen. Dat moeten ze ook doen, maar dan wedden ze wel op één paard. Met akkerranden spreid je je risico's en heb je een zekere start.'

Toekomst

'Ook kijken we nu hoe we de regeling in 2016 kunnen voortzetten', vervolgt de voorzitter. 'De provincie heeft een voorlopig budget gereserveerd van 100.000 euro voor alle Zuid-Hollandse eilanden. Maar er zijn ook bijdragen nodig van waterschap Hollandse Delta, gemeenten en andere regionale instanties. Dat is een forse opgave.'

Met de cofinanciering van de Europese Unie komt in totaal zes ton beschikbaar voor de bloem- en kruidenrijke randen op de eilanden. Naast de Hoeksche Waard zijn dat Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten, het Eiland van Dordrecht en IJsselmonde. 'We hebben nog een weg te gaan, maar het ziet er goed uit', aldus Zevenbergen.

De Rietgors wil verder 'maatwerk-pakketten' voor de Hoeksche Waard. 'Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft onlangs in een brief hiervoor de ruimte geboden. Dat sluit aan op wat willen.'

500 kilometer

Op de Hoeksche Waard hebben vorig jaar zo'n honderd akkerbouwers akker- en vogelranden aangelegd, goed voor randen met een totale lengte van circa 500 kilometer. Het eiland is hiermee koploper in Nederland.

In de regeling Hoeksche Randen werken waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland, Stichting Rietgors, Stichting Hoeksche Waard op de Kaart (H-Wodka) en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (de Hoeksche gemeenten) samen aan de ontwikkeling van akkerranden. Dit om de waterkwaliteit, biodiversiteit en het landschap te verbeteren.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer