Draaimelkstal minder in trek

Bij de aanschaf van een nieuw melksysteem kozen boeren het afgelopen jaar vooral voor melkrobots en zij-aan-zijmelkstallen. De draaimelkstal is beduidend minder populair.

Mariska Bloemberg-van der HulstDat blijkt uit statistieken van Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM). In 2014 kwamen er slechts twintig draaimelkstallen bij. Bijna 5 procent van de melkveehouders melkt momenteel met een carrousel. Op 230 bedrijven werd het afgelopen jaar een automatisch melksysteem geplaatst en 113 boeren kozen voor een zij-aan-zijmelkstal.
Een vijfde van de veehouders melkt met een robot en een even groot aantal met een zij-aan-zijmelkstal.
Het gros van de boeren die dit jaar overstapten op een andere melkinstallatie, had voorheen een visgraatmelkstal. In 2013 waren er nog 8.700 bedrijven met dit type melkstal, in 2014 waren dat er 557 minder. Wel is de visgraatmelkstal nog verreweg het meest gebruikte systeem; ruim 44 procent van de boeren melkt ermee.
Het kleinste marktaandeel (1,7 procent) is weggelegd voor de swingover-melkstal. Desondanks kozen in 2014 toch meer boeren voor dit melksysteem dan voor de melkcarrousel, namelijk 56 tegenover 20.
‘Zij-aan-zijmelkstallen van 2x12 zijn bij ons het populairst Ze zijn geschikt voor bedrijven tot 150 koeien. Grotere bedrijven kiezen al snel voor 2x16 of 2x20’, constateert directeur Ronald Bosma van Bosma Melktechniek.
Zeker bij renovatie en waar met een visgraatstal werd gemolken, kiezen boeren voor zij-aan-zij. ‘We kijken of die op de plek van de bestaande melkstal kan worden gebouwd. Soms kiest een boer bij renovatie liever voor een apart gebouw inclusief wachtruimte. Hier zie je dat de rapid exit ook populair is.’
Deze melkstallen vragen volgens Bosma doorgaans evenveel ruimte als een draaimelkstal van hetzelfde aantal standen, maar zijn iets goedkoper.
De directeur ziet ook een sterke stijging in de aanschaf van melkrobots. ‘Doorgaans kopen mensen er twee of drie. Een enkeling heeft er vijf of zes. Grotere bedrijven met vreemd personeel kiezen soms liever voor een carrousel of rapid exit.’
Volgens Bosma hebben melkrobots de toekomst. ‘Boeren willen graag vrijheid, robots worden steeds beter en het onderhoud is betaalbaar.’
Het feit dat de draaimelkstal minder in trek is, heeft volgens market development manager Erik Pel van DeLaval Steenwijk mogelijk te maken met het feit dat gezinsbedrijven momenteel doorgroeien.
‘Op gezinsbedrijven is arbeid vaak de beperkende factor en dan is de carrousel minder in beeld. Een robot past dan beter in het plaatje.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer