Extra krediet groente en fruit

Voor agrarische ondernemers in de groente- en fruitsector die financieel getroffen zijn door de Russische boycot, komt het kabinet met een nieuwe garantieregeling met 200 miljoen euro aan krediet.

Han ReindsenBedrijven kunnen via hun bank gebruikmaken van de Garantstelling Landbouwondernemingen Werkkapitaal (GLOW). GLOW is onderdeel van de maatregelen die het kabinet al afkondigde als compensatie voor de Russische boycot.
‘Met deze garantieregeling steunen we gezonde bedrijven om een moeilijke fase te overbruggen’, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. ‘Zo kunnen banen en economische activiteiten voor Nederland behouden blijven.’
De bewindsvrouw meldt verder dat overheid en banken de risico’s van de garantstelling delen. De overheid heeft voor de regeling maximaal 100 miljoen euro beschikbaar. De banken stellen daar eenzelfde bedrag tegenover. Daarom is een totale garantstelling van 200 miljoen euro aan krediet af te geven.
De garantieregeling voor werkkapitaal is het resultaat van een verkenning naar de behoefte hiervoor in de groente- en fruitsector. De overheid stelt de regeling nu open na overleg met de agrarische en financiële sector.
Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, staat de agrarische markt onder druk door de Russische boycot, die in augustus is afgeroepen. Maar de crisis is niet zo groot als een paar maanden geleden werd gevreesd.
Toch komt de garantieregeling volgens Maat goed van pas. De regeling kan bedrijven helpen om een moeilijke fase te overbruggen. ‘Bedrijven krijgen wat meer lucht en iets meer tijd om hun producten af te zetten’, aldus Maat.

Inkomensdaling

Fruittelers zagen hun inkomen flink dalen door het grote Europese aanbod en het importverbod dat Rusland heeft ingesteld. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers van LEI Wageningen UR.
Van de Nederlandse productie aan peren werd de laatste jaren 5 tot 10 procent naar Rusland geëxporteerd, ofwel zo’n 30 procent van de totale export van het Nederlandse product. Hierdoor is het sluiten van de Russische markt voor peren een groot probleem.
In eerdere jaren werd zo’n 10 procent van de totale export aan appels naar Rusland verscheept. Het afgelopen seizoen 2013/2014 viel dat volume al terug tot zo’n 5.500 ton, goed voor ruim 6 procent van de export.
Volgens het LEI blijkt de impact van de Russische boycot voor de glasgroentegewassen vooralsnog mee te vallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer