Bedrijfsoverdracht bespreken

De bedrijfsadviseurs van LTO Noord Advies en Flynth adviseurs hebben onlangs in de vakgroep Bedrijfsopvolging het onderwerp familiebedrijven besproken. Onder leiding van Ilse Matser, lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, was er een discussie over dit thema.

Ruthger SteenbeekEen even zo grote groep adviseurs vindt het juist noodzakelijk om ook de positie van de andere familieleden bij gekozen bedrijfsstrategieën mee te nemen.
Als wij bij de ondernemers aan tafel zitten, merk je als adviseur dat onze cliënten over deze vraagstelling, het wel of niet toestaan van bemoeienissen in de bedrijfsvoering door andere familieleden, net zo verschillend denken als de adviseurs.
Er zijn families waarvan vader en moeder aangeven dat de bedrijfsovernemer alle kans moet krijgen om een bedrijfsoverdracht te realiseren zonder echt rekening te houden met broers en zussen. Hier staat tegenover dat er evenzoveel families zijn waar vader en moeder wel degelijk de positie van de andere kinderen mee willen laten wegen in een bedrijfsoverdracht.

Veel geld

Voor beide standpunten is veel te zeggen. De huidige agrarische bedrijven zijn veelal zeer kapitaalintensief. Met een bedrijfsoverdracht aan een opvolger schenken de ouders over het algemeen veel geld (waarde onroerend goed) aan de opvolger. Hiermee kunnen andere familieleden als broers en zussen denken dat zij later, bij vererving van het vermogen van ouders, veel tekort zijn gekomen.
Als tegenargument is in te brengen dat de overnemer in de regel nog jaren te maken heeft met een vervreemdingsclausule aan de familie als hij binnen een aantal jaar na bedrijfsoverdracht het bedrijf vervreemdt. De familie is zelf vrij te kiezen voor hoeveel jaar een vervreemdingsclausule kan worden opgenomen.
In de regel geldt: hoe meer kapitaal er bij bedrijfsoverdracht wordt geschonken, hoe langer de vervreemdingsclausule duurt.
De uiteindelijke conclusie in de bijeenkomst van de adviseurs is dat de positie van de andere familieleden vooraf bij een bedrijfsoverdracht besproken moet worden. Per familie kan op maat een oplossing worden gevonden om ook de andere familieleden het gevoel te geven dat hun niets tekort wordt gedaan.
Het uiteindelijke doel van de gevonden oplossing moet zijn dat de bedrijfsopvolger, later als vader en moeder zijn overleden, zelf niet hoeft uit te leggen dat hij het bedrijf geschonken heeft gekregen.
Zo vlak voor een nieuw jaar is dit een mooi moment om als familie hierover na te denken hoe hier in uw situatie mee om te gaan. Ook in 2015 staan onze adviseurs voor u klaar om u hierbij te helpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer