Positie glasgroenten op alle fronten zwak

De positie en het perspectief van het Nederlandse glasgroentecluster zijn volgens de bevindingen van consultancybureau McKinsey op alle punten zwak. Het is 1 voor 12, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Positie+glasgroenten+op+alle+fronten+zwak
© Nieuwe Oogst

De analyse die McKinsey de afgelopen weken maakte in het kader van fase 1 van het herstelplan spitst zich toe op drie thema's: internationale concurrentiepositie, marktstructuur en financiële gezondheid van de Nederlandse teeltbedrijven.

Uit het rapport van McKinsey blijkt dat de situatie in de Nederlandse glasgroenteteelt en afzet nog zorgelijker is dan LTO Glaskracht inschatte. De marktstructuur is het enige thema waar de sector kan sleutelen aan verbetering, maar dat vraagt wel eenheid, stelt het consultancybureau.

Concurrentiepositie

De concurrentiepositie op de Europese markt vanuit vooral Spanje en Marokko is groot en zal alleen maar heviger worden. Die landen investeren fors in kwaliteit en houden het voordeel van lage loonkosten, blijkt uit de analyse.

Bovendien wordt hun aanvoerseizoen steeds langer, ten koste van het Nederlandse seizoen. De laatste tien seizoenen blijkt dat Nederland alleen een goed jaar draaide als er in het zuiden iets tegenzat.

Marktstructuur

De marktstructuur is volgens McKinsey op drie punten in het nadeel van de Nederlandse telers, vooral door de machtsconcentratie bij retailers. De prijzen zijn voor hen wel transparant, maar voor de producent niet.

Ook is het voor retailers goedkoop te veranderen van leveranciers, vanwege de grote inwisselbaarheid van het product. Een knelpunt voor de sector is de beperkende wetgeving op het maken van prijsafspraken.

Financiële positie

Door de lange reeks slechte jaren is de financiële positie uitgehold. De helft van de bedrijven is op basis van de kasstroom in acute problemen, nog eens 15 procent wankelt. Ruimte voor investeringen ontbreekt over de hele linie.

Honderden glasgroentetelers bezochten de informatiebijeenkomsten waarop dit verhaal werd toegelicht door McKinsey en LTO Glaskracht Nederland.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer