Melkveewet+lijkt+door+Eerste+Kamer
Nieuws
© Dirk Hol

Melkveewet lijkt door Eerste Kamer

De Eerste Kamer stemt naar alle waarschijnlijkheid vannacht in met de melkveewet. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verdedigde gisteren en dinsdag haar wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

De meeste partijen lijken zich te kunnen vinden in het voorstel. Vannacht wordt er definitief over gestemd. Als de wet wordt aangenomen, kan het per 1 januari in werking treden.

Belangrijke discussiepunt is het vastleggen van de grondgebondenheid. De Eerste en Tweede Kamer krijgen voor 1 maart 2015 een voorstel waarin staat hoe de grondgebondenheid van de melkveehouderij moet worden geborgd.

Wijzigen

Of die grondgebondenheid ook wordt vastgelegd in de wet is nog niet zeker. Dijksma wil dit het liefst vastleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Dat laat namelijk meer mogelijkheden om later wijzigingen door de voeren. Wordt het in de wet vastgelegd dan is daar een tijdrovende procedure voor nodig.

Grondgebondenheid

Een flink deel van de Eerste Kamer wil echter dat de grondgebondenheid in de wet wordt vastgelegd. Volgens Dijksma kan ze daar pas over oordelen als ze weet hoe de grondgebondenheid vorm wordt gegeven.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer