Romijn%3A+dubbel+gevoel+melkveewet
Nieuws
© Roel Dijkstra

Romijn: dubbel gevoel melkveewet

Een dubbel gevoel. Dat heeft Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, over de melkveewet die deze week door de Tweede Kamer werd aangenomen.

'Aan de ene kant is het goed dat de wet door de Kamer is goedgekeurd', zegt Romijn. 'Daardoor kan er geen discussie ontstaan met de Europese Commissie over de derogatie. Aan de andere kant hebben melkveehouders nog steeds geen zekerheid waar ze aan toe zijn.'

Extremen

Romijn is blij dat een ruime meerderheid van de Kamer extremen in de melkveehouderij wil voorkomen. 'Maar over hoe de grondgebondenheid moet worden vastgesteld, daarover lopen de meningen in de Kamer uiteen.'

Het wordt volgens hem nog een hele opgave om een voorstel te krijgen dat breed wordt gedragen door de Kamer en dat voldoende ontwikkelruimte geeft voor de ondernemers.

Grond

Romijn is teleurgesteld dat de Kamer niet heeft gekozen om meer mogelijkheden voor regionale kringlopen op te nemen in de melkveewet. 'We willen dat er instrumenten komen waarbij melkveebedrijven met een fosfaatoverschot dit regionaal kunnen oplossen.'

Daarvoor zouden boeren ook grond moeten kunnen meetellen voor hun plaatsingsruimte die niet in hun eigen landbouwtelling meegaat, vindt de LTO-voorman.


Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer