Tweede+Kamer+stemt+in+met+melkveewet
Nieuws
© Dirk Hol

Tweede Kamer stemt in met melkveewet

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan door met de melkveewet. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag voor het wetsvoorstel.

Met de steun van de Tweede Kamer kan Dijksma haar wet voorleggen aan de Eerste Kamer. De bedoeling is dat de Eerste Kamer de wet nog dit jaar behandelt. Het wetsvoorstel kan dan per 1 januari 2015 worden ingevoerd.

VVD, PvdA, CDA, SGP, CU, PVV stemden voor de wet. Een aantal partijen, waaronder D66, SP en CU, vindt dat zij stemmen over een 'lege wet'. Dat komt omdat de mate van grondgebondenheid niet is vastgelegd in de wet. Daarover wil Dijksma pas volgend jaar spreken.

De ChristenUnie stemde overigens wel voor de wet. Carla Dik-Faber van de CU zei de derogatie niet in gevaar te willen brengen door tegen te stemmen.

VVD

De VVD stemde voor de wet. VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg vorige week nog om uitstel van de stemming. Voor de partij is het een lastig besluit. De VVD wil niet dat ondernemers worden belemmerd in hun ontwikkelmogelijkheden en wil voorkomen dat volgend jaar te strenge regels voor grondgebondenheid worden ingevoerd.

Via een wetswijzing zorgde coalitie-genoot PvdA er echter voor de Eerste en Tweede Kamer kunnen meebeslissen over de toekomstige normen voor grondgebondenheid.

Jonge boer

Verder haalde alleen een wetswijziging van het CDA het. Daarin wordt geregeld dat een bedrijf kan worden voortgezet door een landbouwer waarmee bloed- of aanverwantschap bestaat tot in de derde graad. Dat is een opsteker voor de jonge boeren omdat dit bedrijfsovername door een neef of nicht gemakkelijker maakt.

Verwerken

Kern van de wet is dat bedrijven die meer fosfaat produceren dan in referentiejaar 2013 het overschot op eigen grond moeten kunnen plaatsen, verwerken of een combinatie van die twee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer