Tulpenbroei vroeger op gang

De markt voor broeitulpen komt dit seizoen vroeger op gang dan in de afgelopen twee seizoenen.

Joost van WinsenDat meldt FloraHolland, onder andere op basis van de broeischema’s van telers. De aanvoer van hoge volumes is al in week 48 van start gegaan.
Het huidige seizoen is enigszins vergelijkbaar met 2011, zegt Jaap Houwer, coördinator tulp bij de bloemenveiling.
FloraHolland heeft haar aanbodprognose voor tulpen gebaseerd op 128 broeischema’s. Bijna een miljard tulpen zijn hiermee inzichtelijk gemaakt, ofwel 54 procent van het totale volume dat via de veiling wordt verhandeld.
Bij het opstellen van de prognose is de bloemenveiling ervan uitgegaan dat het aanbod zo’n 2,5 procent krimpt ten opzichte van vorig jaar. Dit komt onder andere doordat telers meer te kampen hebben met zuur.
De aanbodprognose toont dat de aanvoer in de eerste weken van 2015 duidelijk hoger ligt dan vorig jaar. Pas in week 9 overstijgt het tulpenaanbod van 2014 dat van het huidige seizoen. Vorig jaar bleef het volume hoog tot en met week 16 om daarna snel te zakken. De terugloop heeft dit seizoen eerder een geleidelijk verloop, waarbij klok en bemiddeling wel verschillen laten zien. De teruggang van het aanbod voor de klok zet eerder in dan bij bemiddeling.
Dat komt doordat de piek in de klokaanvoer korter is.
De prognose toont verder aan dat er bij de start van dit jaar een betere kleurverdeling is dan in het begin van het afgelopen seizoen. Toen was een smal assortiment beschikbaar, aldus Houwer.
Het seizoen 2013-2014 kwam extreem laat op gang en het aanbod broeitulpen was toen 5 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Het aanbod lag in de eerste achttien weken van 2014 op ongeveer 1,68 miljard stelen (tegen 1,59 miljard in 2013). De klokmiddenprijs voor de tulp lag in die periode op 0,137 euro per steel. Dit is de doorsneeprijs voor alle kwaliteiten. FloraHolland genereerde toen een klokomzet van 109,9 miljoen euro met de bloem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer