Omzet Plantion stijgt 1,1 procent

De omzet van bloemenveiling Plantion in Ede stijgt dit jaar met 1,1 procent naar 88,5 miljoen euro.

Joost van WinsenDat heeft directeur Peter Bakker van Plantion woensdagavond bekendgemaakt tijdens de ledenvergadering van de coöperatieve veiling.
Plantion had voor 2014 een omzet van 95 miljoen euro begroot. Vooral in de eerste helft van het jaar verliep de verkoop bij Plantion stroef. In de tweede helft van 2014 trad herstel in.
De klokverkoop steeg met 3,4 procent naar 47 miljoen euro. De bemiddelingsomzet deed een klein stapje terug en kwam met 40 miljoen euro 1,5 procent lager uit dan in 2013. Het groencentrum realiseerde een omzet van 1,45 miljoen euro, wat 1,4 procent hoger is dan in het voorgaande jaar.
Bij alle productgroepen steeg de omzet, waarbij de kamerplanten de grootste sprong maakten.
Doordat Plantion te lijden had van het faillissement van bloemengroothandel Vianen van Vliet, blijft er onder de streep maar een kleine plus over. De veiling maakt dit jaar een winst van 10.000 euro. Plantion liep enkele honderdduizenden euro’s mis door dit faillissement. De veiling in Ede had een nettoresultaat van 150.000 euro begroot.

Meldpunt

Plantion heeft dit jaar overwogen om een noodfonds voor in problemen geraakte leden in te stellen. Uiteindelijk heeft ze daarvan afgezien. Wel heeft de coöperatie een meldpunt in het leven geroepen waar telers die dat nodig hebben, ondersteuning kunnen krijgen.
Voor 2015 verwacht Bakker dat de omzet met ruim 3 procent stijgt naar 91,8 miljoen euro. De grootste toename voorziet hij bij de klok: bijna 4 procent. De bemiddelingsomzet klimt 2,5 procent. Plantion voorspelt volgend jaar een winst van 182.000 euro. Volgens Bakker blijven de tarieven van de veiling in 2015 voor telers en klanten nagenoeg hetzelfde.
De veiling in Ede voert volgend jaar een klanttevredenheids-onderzoek uit, wil het fair trade assortiment in 2015 uitbreiden en de regionale functie van de veiling versterken. ‘De focus komt nog meer te liggen op de excellente marktplaats voor de bloemist’, zegt de directeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer