Omwisselbesluit Engbertsdijksvenen

Bruinehaar - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken staat niet negatief tegenover het toepassen van een zogenaamd omwisselbesluit voor het natuurgebied Engbertsdijksvenen.

Jacomien VoorhorstDat zei Dijksma donderdag tijdens het Voortgangsoverleg over het Natuurbeleid in de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden Rudmer Heerema (VVD), Jaco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Dion Graus (PVV) dienden daar een motie in.
De Kamerleden vroegen de regering of er bij het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen maximaal gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden van het omwisselbesluit. Dat is een mogelijkheid in de Natuurbeschermingswet waarbij met alternatieve maatregelen toch dezelfde natuurdoelstellingen voor een natuurgebied zijn te behalen.
Bovendien vroegen de Kamerleden aan de regering om hierover in overleg te treden met belanghebbenden, de Kamer over de uitkomsten te informeren en tot die tijd geen onomkeerbare beslissingen te nemen.
Engbertsdijksvenen is een natuurgebied in Noordoost-Twente. Er komt nog actief hoogveen voor dat wordt bedreigd omdat het gebied in de zomer verdroogt. Daarom wordt het gebied vernat en komt er een bufferzone omheen, op goede landbouwgrond. Deze wordt ook vernat, waardoor de toekomst van landbouwbedrijven op het spel staat. Het Platform Engbertsdijksvenen verzet zich tegen de natuurplannen.
De genoemde Kamerleden stelden donderdag ook dat er over de invulling van Engbertsdijksvenen nog geen lokaal draagvlak is. Ook is volgens hen de ecologie en de economie nog niet afdoende in balans gebracht.
Dijksma verzette zich donderdag niet tegen de motie. ‘Op dit moment vindt intensief overleg plaats met betrokkenen over Engbertsdijksvenen’, stelde ze.
‘Aan het beheerplan wordt nog gewerkt. Voor de gebiedsanalyse worden maatregelen voorgesteld. Die kunnen worden ingewisseld voor andere maatregelen met eenzelfde effect. Ik kan mij goed voorstellen dat ik de Kamer voor het vaststellen van het beheerplan informeer.’
Voorzitter Henk Ormel van Platform Engbertsdijksvenen is blij dat de staatssecretaris zich positief uitlaat over het omwisselbesluit. ‘Wij denken namelijk dat je met technische maatregelen de natuur kunt ontwikkelen en daarnaast de landbouw kunt behouden.’

Gebiedsproces

Of dat ook daadwerkelijk kan, moet een gebiedsproces uitwijzen. In een eerste verkenning wordt gekeken welke maatregelen er mogelijk zijn om de gestelde natuurdoelen voor het Natura 2000-gebied te halen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer