‘Brabants zwijn uitgezet’

Den Bosch - Er zijn sterke aanwijzingen dat jagers in Noord-Brabant wilde zwijnen hebben uitgezet. Uit DNA-onderzoek blijkt dat een aantal populaties in Zuid-Nederland onderling niet verwant is en daar dus niet op een natuurlijke manier is gekomen.

Dat stelt voorzitter Maarten Rooijakkers van ZLTO-vakgroep Varkenshouderij. Hij gaat mee in de strekking van een groot artikel in de Volkskrant van vorige week. Daarin stelt ecoloog en jager Geert Groot Bruinderink dat jagers zelf dieren uitzetten om te kunnen jagen. Wat in Noord-Brabant voor het zwijn geldt, geldt elders voor het damhert.
Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Noord-Brabant kan de uitspraak over de zwijnen niet bevestigen. Het laatste onderzoek naar de zwijnenpopulatie in Noord-Brabant stamt uit 2013 met gegevens tot 2010.
‘Toen is geconcludeerd dat de populatie in Asten op natuurlijke wijze uit de Meinweg bij Roermond is gekomen. Waar de varkens in het Leenderbos vandaan komen, is onduidelijk.’
Mogelijk zijn de zwijnen in het Leenderbos net over de grens in België uitgezet, maar zeker weten doet Koffeman dat niet.
Op dit moment loopt een onderzoek naar ‘parkvarkens’ in Gemert, zoals Koffeman de nieuwe groep dieren daar noemt. Boeren in die gemeente hebben sterk de indruk dat de geïsoleerde populatie daar nooit via een natuurlijke weg kan komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer