Tuinbouw haalt meer uit biomassa

Het eerste boek gedrukt op papier van tomatenplantvezels is dinsdag gepresenteerd. Wereldwijd zijn er niet eerder boeken van dit restmateriaal geproduceerd.

Tuinbouw+haalt+meer+uit+biomassa
© John Oud

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, en burgemeester van Westland Sjaak van der Tak ontvingen dinsdag de eerste exemplaren van het boek Connecting Industries van tomatenplantvezels.

Het boek laat zien dat de tuinbouw voorsorteert op een nieuwe economie die biomassa centraal stelt als grondstof en energieleverancier.

Innovatie

Connecting Industries gaat over duurzaamheid en innovatie in de Noordzeedelta. Het boek werd overhandigd door Wilco Wisse. Hij werkt bij Lans Tomaten in het Westland, leverancier van de plantaardige vezels. Het papier is geproduceerd door Schut Papier in Heelsum.

'Provincie Zuid-Holland heeft een uitstekende uitgangspositie voor de omschakeling naar een biobased economie', aldus Jaap Smit bij de overhandiging.

'Dat komt door de combinatie van een sterke positie in logistiek en chemie, een tuinbouwcluster van wereldklasse en een kwalitatief hoogstaande kennisinfrastructuur. Dit boek illustreert de mogelijkheden van een op biomassa gebaseerde circulaire economie in Zuid-Holland.'

Concurrentiepositie

De tuinbouw in Zuid-Holland produceert jaarlijks 240.000 ton aan gewasresten. Provincie Zuid-Holland financiert en ondersteunt projecten om plantaardige restmaterialen te benutten voor nieuwe producten en toepassingen.

Verpakkingsmaterialen en papiervervangers zijn een voorbeeld, maar ook hoogwaardiger toepassingen, zoals de productie van medicijnen, cosmetica en als alternatief voor chemische verbindingen. Hiermee wil de tuinbouw haat concurrentiepositie verstevigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer