Melkprijs gaat nog meer dalen

FrieslandCampina verlaagde deze week haar garantieprijs fors naar 30,75 euro per 100 kilo melk. Analisten verwachten lage melkprijzen voor het eerste deel van komend jaar.

René LuijmesDe grote prijsdaling van FrieslandCampina met 3,75 euro heeft analist Willem Koops van het Productschap Zuivel toch verrast. ‘RFC baseert zich op andere ondernemingen. Daarvan laten sommige aan het eind van het jaar - in verband met onder andere opzegtermijnen - de prijzen niet te veel zakken. Ik verwachtte een kleiner effect en pas in januari een verdere daling.’
Doordat het evenwicht op de zuivelmarkt is verstoord, zijn de zuivelprijzen al enige tijd geleden fors gedaald. ‘Dat begint nu duidelijk door te werken in de uitbetaalde melkprijzen’, stelt Koops. Zolang de wereldwijde productie niet minder wordt en reageert op lagere prijzen, blijven de prijzen laag. Dit kan heel 2015 duren.’

Vraag blijft achter

Volgens PZ blijft de markt onder druk staan door de achterblijvende vraag. Daarnaast staat de seizoensgebonden groei van de melkproductie voor de deur.
De productie van kaas en vol melkpoeder is lager door onder andere de handelsboycot van Rusland. De zuivelondernemingen produceren nu het grootste deel van het overschot aan mager melkpoeder en boter. Daardoor dreigt volgens Koops op de korte termijn voor minstens één van deze producten interventie.
Mogelijk gaan melkveehouders vanwege de naderende superheffing minder melken. Verder zou de export kunnen stijgen door het lagere prijsniveau en de aantrekkende dollar.
‘Het is heel lastig om een prognose van de melkprijs voor volgend jaar te maken’, zegt Jakob Jager, onderzoeker landbouw en economie van het LEI van Wageningen UR. Hij verwacht voor de eerste maanden een kleine daling van de garantieprijs. ‘Daarna durf ik niks te zeggen.’
Hij denkt dat aan de vraagzijde een klein plusje is te verwachten van landen waar de economie groeit: China, India en Japan. ‘Toch zal het aanbod sneller stijgen dan de vraag.’ Dit is mede afhankelijk van het aanbod aan voer in landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Verder spelen andere factoren een rol, zoals het effect van lagere melkprijzen op het inkomen en de continuïteit van melkveebedrijven.
Jager denkt niet dat de garantieprijs van 2015 die van dit jaar zal benaderen. Het verschil tussen januari en december dit jaar is ruim 12 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs van RFC bedraagt voor dit jaar 39,30 euro per 100 kilo. Dit is iets lager dan die van 2013: 39,45 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer