Nederland+derde+exporteur+foodmachines
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nederland derde exporteur foodmachines

Nederland heeft een sterke positie in de landbouw- en voedselverwerkende industrie. Het ING Economisch Bureau voorziet dat Nederland die positie behoudt en nog verder kan uitbouwen.

De agro- en foodmachinebouwsector kent in 2014 een omzet van 4,2 miljard euro, waarvan twee-derde uit export. Volgens de ING gaat het om 335 producenten.

De producten variëren van melkrobots, voersystemen en aardappelrooiers tot groentesnijlijnen, verpakkingslijnen of eiersorteermachines.

Nederland heeft een aandeel van 11 procent in de wereldexport van foodmachines en is daarmee de derde exporteur na Duitsland (20 procent) en Italië (14 procent). Ook op het gebied van landbouwmachines is het aandeel met 6 procent hoog.

Afzetlanden

Van de Nederlandse export aan landbouwmachines blijft 76 procent in Europa, bij de foodmachines 58 procent. Duitsland en Frankrijk zijn belangrijke afzetlanden.

De export van machines naar Azië groeit, die naar Rusland heeft een flinke tik gekregen. De export van foodmachines daalde in de acht maanden van dit jaar met circa 40 procent.

China

De afgelopen tien jaar is China ook in de wereld van de landbouw- en foodmachines belangrijker geworden. Het aandeel in de wereldwijde export is toegenomen van 2 tot circa 6 procent.

De groei van China is echter niet ten koste gegaan van de positie van de Nederlandse machine-export. Met name Italië, België en Frankrijk hebben terrein verloren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer