'Dit jaar nauwelijks maïskopbrand'

De schimmelziekte maïskopbrand heeft dit jaar sporadisch maïsplanten aangetast, constateert het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-WUR).

Twee jaar terug leek het erop dat Nederland er een nieuwe hardnekkige schimmelziekte bij had. Op meer dan twintig plaatsen in het land werd maïs aangetast door maïskopbrand. Telers vonden grote harige bollen met sporen op de plaats van de kolf. Sommige percelen waren tot 50 procent aangetast. De schade voor de getroffen telers liep op tot 15.000 euro per bedrijf.
Vorig jaar waren de aantastingen op perceelsniveau beduidend lager. ‘We schatten het toen op 10 procent’, zegt Jos Groten van PPO. ‘Waarschijnlijk heeft de koude winter van 2012-2013 ervoor gezorgd dat een deel van de sporen kapot vroor.’
Ook het afgelopen maïsseizoen lijkt het erg mee te vallen met schade. Er kwamen bij PPO geen meldingen binnen van telers. ‘We hebben vanuit de praktijk niets gehoord en dat is bemoedigend. We zijn blij dat maïskopbrand zich in Nederland niet verder lijkt te verspreiden. Maar het is uiteraard mogelijk dat de aantastingen in een volgend seizoen wel weer extreem zijn.’

Hanteerbaar

Volgens Groten is het niet geheel duidelijk waarom er dit jaar geen meldingen binnen kwamen. Melkveehouder John Hermans uit Oss, die dit jaar weer een proefveld heeft aangelegd, heeft namelijk al drie jaar op rij aantastingen met maïskopbrand.
‘Mogelijk zijn er bij andere telers in Nederland wel gevallen geweest, maar vonden telers het niet nodig dit bij ons te melden. Of ze hebben het niet opgemerkt. Een andere optie is dat telers op de aangetaste percelen geen maïs meer hebben gezet of rassen gebruikt hebben die minder gevoelig zijn.’
Vruchtwisseling is een heel effectieve methode om af te rekenen met de schimmelziekte. Telers mogen dan drie jaar lang geen maïs meer telen op een besmet perceel.
Wie toch maïs wil blijven telen, kan ook kiezen voor minder gevoelige rassen. ‘Daarmee kun je ook goed uit de voeten’, weet Groten.
‘Al blijft de schimmel dan wel aanwezig in je bodem. Maar bij een aantasting van 0 tot 3 procent is het hanteerbaar.’
Op het proefperceel van Hermans zag de onderzoeker de laatste twee jaar duidelijk rassenverschillen. Er zijn rassen die een besmetting laten zien van slechts 0,1 procent, maar er zijn er ook die op 30 procent aantasting zitten.
Telers die willen weten welke rassen minder gevoelig zijn voor maïskopbrand, kunnen contact opnemen met Jos Groten van PPO, telefoon (0320) 291356 of e-mail jos.groten@wur.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer