Zwermrobots+zoeken+ziekten+in+gewas
Nieuws
© Maartje van Berkel

Zwermrobots zoeken ziekten in gewas

Een zwerm robots die in de kas of op het land aan het werk is of metingen verricht. Het lijkt onwerkelijk maar het gaat zeker gebeuren, zegt Associate Professor Chris Verhoeven van de Technische Universiteit Delft.

Ze passen in de palm van je hand maar kunnen zichzelf besturen en voortbewegen. Zwermrobots. Het is een gebied in robottechnologie dat nog onontdekt is maar het gaat de komende jaren een enorme vlucht nemen, voorspelt Verhoeven.

Onkruid en ziekten

De zwermrobots kunnen in de agrarische sector gebruikt worden om onkruid of ziekten te dectecteren, zo blikt Verhoeven vooruit. 'Zolang de sensoren maar een bepaalde geur, stof of luchtverandering kunnen oppikken, kunnen robots dat detecteren.'

Andere toepassingen kunnen zijn het meten van ammoniak in een bepaald gebied of het zoeken naar rijp fruit in een opslagloods.

Kosten

De zwermrobots worden vaak met honderden tegelijk ingezet. De kosten liggen nu nog rond de 10 euro per stuk. Als de productie toeneemt, zakt de prijs naar 2 euro, verwacht verhoeven.

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer