Vuist

Vuist
© Nieuwe Oogst

In Het Forum in Roermond vond vorige week ons jaarlijks LLTB-congres plaats. Dit jaar met als thema ‘Wij zijn één agrarische familie’, een familiefeest dus. Een prachtige happening in een schitterend aangeklede zaal. Lange, sfeervol gedekte tafels, een feest met een aantal markante, historische én smakelijke momenten.
Toch evenzeer zorgen. Maar ook deze mindere momenten deel je als familie met elkaar. Deze middag kwam er helaas een nieuw geval van vogelgriep in ons land voorbij. Een ziekte die onze pluimveesector de stuipen op het lijf jaagt. Laten we als één familie steun uitspreken aan onze pluimveehouders en de nadrukkelijke wens benoemen dat zij zo snel mogelijk weer deze crisis te boven komen.
We hebben afscheid genomen van bestuurder Henny Hartmann. Zoals al meerdere malen benoemd was hij een bestuurder die zich met hart en ziel jaren voor de Limburgse land- en tuinbouw heeft ingezet. Henny, nogmaals namens alle agrarische ondernemers dank. Je hebt zeer terecht de gouden LLTB-draagspeld ontvangen.
De toekomst van onze LLTB gaan we in met een nieuwe voorzitter, Léon Faassen. Met het dalende aantal boeren en tuinders zal collectieve belangenbehartiging juist steeds belangrijker worden, zo zei hij. Als individuele ondernemer word je misschien op gemeentelijk niveau nog wel gehoord, maar op provinciaal en landelijk niveau luistert men alleen naar een sterke groep. Dit geldt zeker voor Brussel, waar de nieuwe regels worden gemaakt.
Het belang van onze LLTB is al vaak bewezen. Kijk naar het POL, een prachtig staaltje werk voor de agrariërs, of kijk naar de uitbraak van vogelgriep deze week. Wie praat met EZ en de NVWA, en met de pers? Wie informeert de achterban? Voor een individuele ondernemer een onbegonnen zaak.
Een individuele boer heeft ook geen stem als het bijvoorbeeld gaat om eerlijke concurrentie binnen Europa. Op dat punt mogen we trouwens als belangenbehartiger best wat harder met de vuist op tafel slaan, als het aan mij ligt. Woorden naar mijn hart, Léon. Veel succes, samen staan we sterk.

Mark Tijssen,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer