Dijksma overtuigt Kamer niet van melkveewet

De Tweede Kamer is zeer verdeeld over de voorgestelde melkveewet van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Dijksma+overtuigt+Kamer+niet+van+melkveewet
© Dirk Hol

Staatssecretaris Sharon Dijksma kon in het debat over de melkveewet, dat gisteravond en vanmorgen plaatsvond, een aantal partijen niet overtuigen om voor de melkveewet te stemmen.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt het onacceptabel dat door de melkveewet bedrijven op slot komen te zitten of zelfs moeten stoppen. Zij gaf daarom aan nog niet te weten of de VVD voor de wet zal stemmen. 'We gaan daar in onze fractie nog een stevige discussie over voeren.'

Kritisch

Veel partijen zijn kritisch op het voorstel van de staatssecretaris. Zij vinden dat de bewindsvrouw te weinig duidelijkheid geeft over de manier waarop zij de melkveehouderij meer grondgebonden wil maken. Maar Dijksma wil daarover nog geen harde uitspraken doen. 'Daarover moeten we goed nadenken.'

Wel wil Dijksma in een later stadium bespreken hoe de melkveehouderij meer grondgebonden kan worden gemaakt. Zij zal daarvoor enkele voorstellen doen. De Tweede Kamer moet dan besluiten welk voorstel het meest geschikt is.

Doorrekening

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers liet weten een aantal doorrekeningen te willen zien van het verschillende aantallen kilo's fosfaatoverschot per hectare. 'Als we die uitkomsten in kaart hebben, kunnen we praten over de uiteindelijke invulling van grondgebondenheid.'

CDA, D66, CU, SGP, GroenLinks willen ook meer duidelijkheid over de invulling die de staatssecretaris aan grondgebondenheid wil geven.

Derogatie

Aan het eind van het debat deed Dijksma nog een dringende oproep aan de Tweede Kamer. 'Ik vraag de Kamer verantwoordelijkheid te nemen en in te stemmen met melkveewet. Gebeurt dat niet , dan komt de derogatie in gevaar.'

Aanstaande dinsdag wordt er gestemd over de melkveewet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer