Geiten beter te vergelijken

In veel sectoren bestaat het al, in een relatief kleine sector als de geitenhouderij nog maar nauwelijks: een uniform vergelijkingssysteem van kengetallen. Zes veevoerleveranciers staken de koppen bij elkaar om dit te bereiken, samen met softwarebedrijf Elda en op initiatief van LTO.

Pieter StokkermansDe zes voerleveranciers, ABZ Diervoeding, Agrifirm, Boerenbond Deurne, Forfarmers, Gebroeders Fuite en Gelre IJsselstreek, hebben een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 80 procent in de geitenhouderij. Dinsdag presenteerden ze het bedrijfsvergelijkingssysteem tijdens de Melkgeitenhouderijdag in Maarsbergen.
Met dit systeem GRIB (GeitenRendement In Beeld) kunnen deelnemende melkgeitenhouders hun kengetallen, zoals productie en vervanginspercentage, vergelijken met gegevens van soortgelijke bedrijven.
Tot voor kort berekende iedere voerfirma de kengetallen op eigen wijze, waardoor deze moeilijk waren te vergelijken. Het systeem GRIB start met rekenen rond getallen die al in het systeem zitten, zoals melkproductie en voergegevens.

Vrijwillig

Op dit moment loopt een pilot met zes keer twee ondernemers. Vanaf 1 januari gaat het systeem lopen. Het bedrijf Elda zorgt voor technisch onderhoud. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om mee te doen en hiervoor gegevens in te brengen.
Er is al ervaring met het systeem. ‘Het geeft uniforme kengetallen voor een tactische en strategische rendementsverbetering’, zei geitenspecialist Johan Bruin van ForFarmers Hendrix tijdens de Melkgeitenhouderijdag. ‘Denk daarbij aan voerwinst, saldo en bruto overschot. Ook komen er cijfers uit die kunnen helpen bij het dagelijks management, zoals voerkosten, vet- en eiwitproductie en bezetting.’
Doordat de input zoveel mogelijk is geautomatiseerd, is de kans op fouten klein en heeft de geitenhouder hier veel minder werk aan, gaf Bruin aan. ‘Wel zou hij bijvoorbeeld de aankoop van bijproducten, mineralen en het voer voor jongvee handmatig moeten invoeren.’
Het systeem GRIB levert de ondernemer tal van gegevens op. ‘Denk daarbij aan de melkproductie per geit of de voerwinst per 100 kilo melk. Ook zijn hier gemakkelijk zwakke of sterke punten van het bedrijf te achterhalen, ten opzichte van de referentiegroep’, stelt Bruin.
Voorzitter Jeannette van de Ven van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij hoopt en verwacht dat zoveel mogelijk bedrijven kunnen meedoen. ‘Hoe meer deelnemers, des te gemakkelijker het wordt om je eigen bedrijf met soortgelijke bedrijven te vergelijken. Zo’n vergelijking is goed voor iedere ondernemer om zich verder te verbeteren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer